Barska soldater med verklighetstrogna replikor av AK-47:or omgärdade Nyköpings teater under både måndagen och tisdagen. Från balkongen syntes röda sovjetiska flaggor med hammare och skära vaja i vinden.

Något verkligt intagande av ryssen handlade det dock inte om. Däremot en pågående filminspelning.

Kortfilmen "Fulfiske" är en tolv minuter lång komedi. Bakom projektet står Vagnhäradsbon och fotografen Niclas Törnblom och hans kollegor Hugo Witting, som är filmens regissör, och Fredrik Persson som ansvarar för digitala effekter och ljussättning.

Artikelbild

– Filmen handlar om två fiskare i en liten eka som kommer i konflikt med en sovjetisk ubåt strax utanför Femöre. Det hela eskalerar i en internationell konflikt mellan ett handlingsförlamat Sverige och ett konfliktsökande Sovjetunionen, berättar Niclas Törnblom.

I scenerna som i veckan filmades på Nyköpings teater - i filmen ett lyxigt och överdådigt operahus - blir tsaren bland annat varse om att en av landets ubåtar har kränkt svenskt vatten.

– Det handlar om att driva med den ryska militarismen och den svenska neutraliteten. Filmen är ett egenfinansierat drömprojekt, där vi utmanar oss själva som filmskapare att gå utanför ramarna och använda avancerad teknik, säger Niclas Törnblom som beskriver känslan i filmen som en blandning av Roy Anderssons filmvärld och action a´la Mission Impossible.

Filmen har nyligen fått ekonomiskt stöd av Film i Sörmland och trions arbetsgivare Ljud & Bildmedia i Stockholm har lånat ut tekniken som krävs. Inspelningarna sker mestadels på helger och hittills har 90 procent av filmen spelats in i Sörmland.

Artikelbild

– Vi började filma utanför Femöre i augusti och letar nu efter en betonggrå byggnad där vi kan sätta de sista scenerna med den svenska regeringen. Fördelarna med att åka utanför tullarna i Stockholm är väldigt många, dels är det mindre folk och billigare hyror, men framförallt är folk väldigt hjälpsamma. Vi har fått enormt mycket hjälp från såväl polisen som kommunen i Nyköping och även av privatpersoner i både Nyköping och Oxelösund som ställt upp som statister, säger Törnblom.

I helgen väntar en inspelning i studio, där den ryska ubåtsmodellen ska sprängas i en bassäng. I maj räknar trion med att filmen är helt färdig.

Artikelbild

– Inspelningarna ska vara klara om en månad, men specialeffekterna tar väldigt långt tid. Målet sen är att få filmen antagen till olika filmfestivaler. Först ut är Uppsala Internationella Kortfilmfestival och sedan hoppas vi få den antagen till Göteborgs Filmfestival 2020, säger Niclas Törnblom.