Det är lätt att studsa till vid första anblicken av den konstutställning med Magdalena Svensson som öppnar i dag lördag i Ebelingmuseet i Torshälla.

På golvet i utställningshallen i ligger några målningar på golvet. Den första tanken är kanske att konstnären kan ha blivit avbruten mitt i arbetet med att hänga den eller inte riktigt hunnit med.

Men allt är som det ska vara.

Artikelbild

Ebelingmuseets utställningssal inspirerade Magdalena Svensson att testa något nytt: att visa sina målningar liggande på golvet.

Magdalena Svensson berättar att det hon tidigare har gjort utställningar där en målning legat på golvet och resten av konsten har hängt på väggarna.

‒Det här är lite speciellt, det här är första utställningen där alla målningar ligger på golvet, säger hon.

Idén fick hon i somras när hon besökte Ebelingmuseet inför utställningen.

‒Jag fick en känsla av vad jag ville göra med rummet, som är slutet och har mycket stämning.

Artikelbild

Målning av Magdalena Svensson.

Effekten är både överraskande och anslående.

‒Det funkar jättebra, jag har gjort skisser och testat, men det blev en helt annan sak i verkigheten. Det känns spännande, det blir som en installation där alla bilder påverkar varandra, säger Magdalena Svensson.

Artikelbild

Magdalena Svenssons målningar cirklar kring färg och form.

Och egentligen är hängningen inte alls långsökt. När Magdalena Svensson skapar sina bilder ligger både hon och dukarna på golvet. Bara de allra största målningarna reser hon upp mot en väg för att nå hela vägen.

‒Det är naturligt för mig säger hon, och berättar att hon använder metoden bland annat för att undvika att färgen - uppblött akrylfärg - ska rinna.

Artikelbild

Magdalena Svensson.

En del av målningarna som visas i Ebelingmuseet skimrar och glittrar i strålkastarljuset,

‒Det senaste året har jag laborerat med glitter, berättar Magdalena Svensson.

Varje målning har en titel, som är det datum - år, månad och dag - som den har blivit färdig. Det repetitiva i motiven och den koncentration som varje målning förmedlar, skapar en känsla av lugn. Här är det inte fråga om att ha många bollar i luften utan att göra färdigt en sak innan man går vidare till nästa.

Det är för övrigt så Magdalena Svensson jobbar.

‒Jag håller inte på med flera målningar på en gång, jag mår inte bra av det, säger hon.

Magdalena Svenssons utställning har vernissage i dag lördag den 20 januari. Den pågår till den 4 mars.