Ulf Kristersson, som i dag är riksdagsledamot och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, har tidigare varit vag kring frågan om han kan tänka sig att ställa upp som kandidat till partiledarposten efter Anna Kinberg Batra som avgick i slutet av förra veckan. Stödet för honom har emellertid varit starkt och flera av Moderaternas länsförbund har redan förordat honom till posten.

Under fredagsförmiddagen kunde Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning avslöja att han ställer upp om partiet vill ha honom som partiledare.

Efter Eskilstuna-Kurirens avslöjande bekräftar Kristersson själv på sin Facebooksida att han står till Moderaternas förfogande. Kristersson skriver bland annat:

"Jag har nu talat både med valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman, och med mina egna Sörmlandsmoderater. Och jag har meddelat dem att jag står till förfogande för uppgiften som Moderaternas partiordförande, om valberedningen kommer fram till att det finns ett brett stöd för detta./.../ Jag är alltså beredd att leda laget som kan bygga Moderaterna och Sverige starkare. Och jag skulle vilja att partiets båda viceordförande, Elisabeth Svantesson och Peter Danielsson, tillsammans med mig bildar kärnan i det laget. Vi gillar varandra, har gemensamma erfarenheter av framgång och motgång. Och vi skulle komplettera varandra väl."

Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitisk talesperson, har också varit en person som nämnts som presumtiv ny partiledare för Moderaterna. Efter det blev känt att Ulf Kristersson kandiderar till partiledarposten gick Elisabeth Svantesson under fredagsförmiddagen ut med att hon står bakom Ulf Kristersson och stödjer honom. "Det får mig att känna både glädje och optimism. Ulf är den person som jag tror är bäst lämpad att bli moderaternas nästa partiordförande, samla partiet och stärka förtroendet för vår politik. Jag kommer också att stödja honom i det arbetet om han blir vald på extrastämman den 1 oktober", skriver Svantesson i ett uttalande på Facebook.

Här kan du läsa hela Ulf Kristerssons inlägg:

[facebook url="https://www.facebook.com/UlfKristerssonM/posts/2005614646340882" width="auto"]