Smålänningen Bengt Svensson är sedan många år bosatt i Fjärdhundra mellan Enköping och Uppsala och de bilder han nu ställer ut på Ebelingmuseet i Torshälla härrör till stor del från det uppländska slättlandskapet.

‒Oftast jobbar jag direkt på plats och utomhus. Slumpen och vädret styr. Jag har en skiva med ritpapper ligger bredvid mig i bilen och stannar till när jag ser ett motiv jag fastnar för, säger Bengt Svensson som fascineras av landskapets variation och ständiga föränderlighet.

Men det händer också att han sitter inne i värmen och målar en fönsterutsikt, några sådana har det blivit från den småländska stugan. Naturen utanför den skiljer sig från de lätt vindpinade slätterna mellan Enköping

Några av de landskap han nu visar känner han mycket väl efter att under många år ha passerat dem varenda dag till och från jobbet som museichef i Enköping och Uppsala.

‒Att skildra det upplevda har alltid varit ett behov. Kanske är jag präglad av min uppväxt i Glasriket. Närheten till glasbruken inspirerade. Som pensionär tecknar jag och målar jag ständigt. Om inte barnbarnen behöver mig, förstås.

Vernissage i dag, lördag. Utställningen pågår till den 7 januari.