Det Àr en förolÀmpning mot slaktare. Och det Àventyrar barnens hÀlsa. Det hÀvdar i alla fall delar av Frankrikes regering sedan skolor i Lyon nyligen slutat att servera kött i skolan pÄ grund av pandemin.
Flera ministrar har vĂ€nt sin ilska mot borgmĂ€staren GrĂ©gory Doucet frĂ„n miljöpartiet EELV, som tog hem segern under den gröna vĂ„g som svepte fram över Frankrike i förra Ă„rets lokalval. Kanske Ă€r det sĂ€rskilt retligt att den vegetariska linjen drivs frĂ„n Lyon â som brukar beskrivas som landets gastronomiska huvudstad och dĂ€r kött, blod och inĂ€lvor Ă€r vanligt förekommande i de rĂ€tter som har satt staden pĂ„ matkartan.
Upprörda ministrar
"Sluta lÀgga ideologi pÄ vÄra barns tallrikar. Ge dem bara vad de behöver för att vÀxa ordentligt. Kött Àr en del av det", skriver jordbruksminister Julien Denormandie pÄ Twitter.
Inrikesminister Gérald Darmanin har i sin tur kallat beslutet en "oacceptabel förolÀmpning" av franska bönder och slaktare. "Vi ser hur De grönas moraliserande och elitiska politik utesluter lÄginkomsttagare. MÄnga barn Àter bara kött i skolmatsalen", skriver han vidare.
Men Grégory Doucet försvarar sitt beslut.
Han framhÄller att tanken bakom att ha en enda meny Àr att sÀkerstÀlla en smidig, strömlinjeformad och smittsÀker matservering under lunchtimmarna. Enligt Doucet krÀver de franska pandemireglerna om avstÄnd fler sittningar i matsalarna och menar att det inte Àr möjligt att servera stadens 29 000 elever pÄ tvÄ timmar om de fÄr vÀlja mellan olika menyer. Fisk och Àgg serveras dock fortfarande.
Doucet har vidare försÀkrat att menyn Àr vÀlbalanserad och framhÄllit att hans politiska motstÄndare och företrÀdare Gérard Collomb vidtog "exakt samma ÄtgÀrd" under förra Ärets första virusvÄg.
Och nÀr miljöminister Barbara Pompili besökte en av Lyons skolmatsalar i mÄndags var hon positiv till menyn som innehöll zucchinisoppa, spaghetti med linser, morötter, tomater, getost och pÀron till dessert, rapporterar nyhetsbyrÄn Reuters.
Pompili uppmuntrar fler skolor att vÄga testa vegetariska alternativ under pandemin och kallar den infekterade debatten om Lyons lunchval "urtida".
Mer grönt och lokalt
Mat stÄr för ungefÀr en fjÀrdedel av Frankrikes koldioxidavtryck och förslag utvecklas av regeringen för att uppmuntra fransmÀnnen att Àta mer lokala rÄvaror och konsumera mindre kött men av högre kvalitet, enligt The Guardian.
Förra Äret rekommenderade den franska senaten en mer grönsaksbaserad diet, men dÄ frÀmst som ett sÀtt att motverka ohÀlsosamma effekter av snabbmat. Det har ocksÄ funnits förslag om att belöna köttproducenter som stÄr för lÄga utslÀpp.
Enligt svenska Livsmedelsverket Ă€r mat med mycket grönsaker, rotfrukter, baljvĂ€xter och fullkorn bra för bĂ„de hĂ€lsa och miljö â och sĂ„ lĂ€nge kosten Ă€r vĂ€l sammansatt kan barn Ă€ta helt veganskt.