FN: Våldtäkt har använts som vapen i Tigray

FN har tagit emot rapporter om att våldtäkter och andra sexuella övergrepp har använts som vapen i samband med konflikten i Tigray i norra Etiopien.

Flyktinglägret Umm Rakouba i östra Sudan, dit många Tigraybor flytt undan striderna i norra Etiopien. Arkivbild.

Flyktinglägret Umm Rakouba i östra Sudan, dit många Tigraybor flytt undan striderna i norra Etiopien. Arkivbild.

Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Brott & Straff2021-01-22 11:35

Pramila Patten, FN:s särskilda representant i kampen mot sexuellt våld i konflikter, säger sig vara djupt oroad av uppgifter från det krigshärjade området, däribland anklagelser om "ett stort antal" våldtäkter i regionhuvudstaden Mekele, som regeringen i Abbis Abeba sedan snart två månader säger sig kontrollera.

"Det finns också stötande uppgifter om personer som ska ha tvingats våldta sina egna familjemedlemmar under hot om våld", säger Patten i ett uttalande.

"Vissa kvinnor uppges också ha blivit tvingade av militärer att ha sex i utbyte mot grundläggande förnödenheter", fortsätter hon.

Patten uppmanar alla parter i konflikten att iaktta nolltolerans mot sexuellt våld.

Etiopiens premiärminister, fredspristagaren Abiy Ahmed, beordrade den militära insatsen mot Tigray i början av november, med motiveringen att styrkor lojala med regionens styrande parti TPLF gått till attack mot en militärförläggning. I slutet av månaden utropades seger, efter en offensiv som dödat tusentals och drivit tiotusentals på flykt till Sudan.

Ledarskiktet i TPLF är dock på fri fot, och har sagt sig vilja fortsätta strida.

Fakta: Tigray

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner, vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre, och partiet TPLF, som domineras av tigreaner, har valt att lämna den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.

I november i år inledde regeringen en militärinsats i Tigray, med motiveringen att TPLF-styrkor attackerat en arméförläggning, dödat ett stort antal soldater och tagit med sig vapen. Detta förnekades av TPLF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!