Island: Lavan närmar sig Blå lagunen

Ett nytt vulkanutbrott vid isländska Sýlingarfell är synligt från storflygplatsen Keflavik. Den världsberömda Blå lagunen är utrymd. Både vatten- och elförsörjningen i området är hotad och ett lokalt undantagstillstånd har utlysts.

Lava på vägen till Grindavík, nära infarten till badanläggningen Blå lagunen.

Lava på vägen till Grindavík, nära infarten till badanläggningen Blå lagunen.

Foto: Marco Di Marco/AP/TT

Island2024-02-08 07:33

De första varningarna om utbrottet kom 05.20 på torsdagen. Lava nådde markytan drygt en halvtimme senare.

Det nya utbrottet var väntat och är det tredje på kort tid. Totalt har sex utbrott skett i området på tre år.

Sprickan tre kilometer lång

Det isländska väderinstitutet, Vedurstofa Islands, skriver på sin sajt att kustbevakningen flugit över lavaflödet, som skett på samma plats som ett utbrott den 18 december. Sprickan är cirka tre kilometer lång och lavan rinner västerut. Lavaflödet bedöms vara något mindre än vid utbrottet i december.

Utbrottet var synligt från storflygplatsen Keflavik nära 30 kilometer bort. Lavan vid utbrottsplatsen har kastats nära 80 meter upp i luften och röken når 3 000 meters höjd.

Blå lagunen utrymd

Badanläggningen Blå lagunen ligger närmare än så, och utrymdes. Lavan har också nått en väg som leder fram till anläggningen.

Varmvattenförsörjningen till delar av halvön är nu avskuren. Lavan har förstört en rörledning med varmvatten och det är oklart när området kan återfå fullskalig vattenförsörjning. Därför har myndigheterna utlyst ett lokalt undantagstillstånd i området.

Även kraftledningar är hotade och det finns en viss risk för att elen också avbryts.

En väg nära kraftverket Svartsengi har stängts av.

Den isländske professorn i vulkanologi, Ármann Höskuldsson, uppskattar i tidningen Morgunbladid att utbrottet kommer att pågå upp mot fyra dygn. Han säger också att att intensiteten är kraftigast de första timmarna men att den sedan avtar.

Fakta: Vulkaniska Island

Gränsen mellan de nordamerikanska och eurasiatiska kontinentalplattorna går rakt igenom Island.

Läget innebär att Island har extremt mycket geologisk aktivitet. Exempelvis ledde ett vulkanutbrott på 1700-talet till att en fjärdedel av befolkningen miste livet.

Oftast är utbrotten dock mindre, och orsakar inga större konsekvenser om de sker i glesbefolkade, bergiga delar av landet. Men det moderna samhället är känsligt på nya sätt – när Eyjafjallajökull vid Islands sydkust våren 2010 spred aska över Europa slogs flygtrafiken ut i upp till flera veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!