Biden och Erdogan ska jobba på sin relation

Kriser ska undvikas och gnabb ska i framtiden hanteras på ett bättre sätt. USA:s president Joe Biden har mött sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan vid sidan av G20-mötet i Rom.

USA:s president Joe Biden, till vänster, skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samband med G20-mötet i Rom. I bakgrunden syns bland andra EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

USA:s president Joe Biden, till vänster, skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samband med G20-mötet i Rom. I bakgrunden syns bland andra EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Foto: Erin Schaff/AP/TT

Italien2021-10-31 01:08

– Vi tänker ha ett bra samtal, sade en fokuserad Biden till reportrar vid mötets start – och duckade samtidigt frågor om mänskliga rättigheter och Turkiets närmande till Ryssland.

Så stängde de båda ledarna och deras medhjälpare dörren om sig i närmare en timme. Under mötet ska Biden ha bekräftat Turkiets viktiga ställning som Natoallierad men även tagit upp Ankaras innehav av ett ryskt luftvärnssystem, enligt ett uttalande från Vita huset. Det sistnämnda har länge varit en nagel i ögat för USA.

Skakig relation

Erdogans kansli sade att mötet hölls i "positiv anda" och att ledarna uttryckt en gemensam vilja att "stärka och förbättra" relationen mellan de båda länderna.

De båda presidenterna har dock inte ett helt friktionsfritt förhållande. Senast de träffades var under Natos toppmöte i Bryssel i somras.

Skälen till den skakiga relationen är bland annat just Turkiets beslut att 2019 köpa det ryska luftvärnssystemet S-400. Som en följd riktade USA i slutet av förra året sanktioner mot den turkiska militära upphandlingsmyndigheten SSB.

Senast i september i år sade Erdogan i amerikansk tv att han inte uteslöt fortsatta vapenaffärer med Ryssland, trots hot om ytterligare sanktioner från USA. Och i en intervju med den statliga nyhetsbyrån Anatolia ungefär samtidigt medgav han att relationen till supermakten i väst knakade.

– Ärligt talat kan jag inte säga att den turkisk-amerikanska relationen är på topp, sade han.

Diplomatkris skuggar

Lägg därtill att en diplomatisk kris – där Sverige också varit inblandat – skuggat relationen. Det handlar om att Erdogan i förra veckan förklarade att tio utländska ambassadörer i Ankara – däribland USA:s och Sveriges – som icke-önskvärda personer i landet.

Anledningen till den turkiska ilskan var de utpekade ambassadörernas krav om att den fängslade affärsmannen och aktivisten Osman Kavala bör släppas fri.

Sedan dess har dock någon form av omsvängning skett och tonläget gentemot ambassadörerna är inte lika högt.

– Jag är ärligt talat inte säker på att det här mötet skulle kunna hållas om han (Erdogan) genomfört utvisningen, sade en Bidentjänsteman inför träffen.

Det är oklart om diplomatkrisen togs upp under mötet. Däremot ska Syrienkrisen, bistånd till Afghanistan och läget i Libyen ha avhandlats – jämte mänskliga rättigheter och rättsläget i Turkiet, enligt Vita huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!