Lantlig institution tvingas att lägga ner efter 30 år

I 30 år har familjeföretaget Rehab Warbro Kvarn erbjudit rehabilitering med sjukgymnastik. Nu tvingas de avveckla verksamheten när en sjukgymnast lämnar.

vattengympa1.jpg

vattengympa1.jpg

Foto:

Vadsbro2015-04-21 21:00

– Vi har vetat om den här potentiella risken och har påtalat landstinget flera gånger, senast för ett år sedan. Så vi var på sätt och vis förberedda, säger Martin Björklund, delägare i Rehab Warbro Kvarn som ligger en dryg mil utanför Vadsbro.

En av verksamhetens två sjukgymnaster sa nyligen upp sig efter att ha pendlat från Stockholm i 18 år. Sjukgymnasten har ett avtal med landstinget som inte går att överlåta till någon annan och någon ersättare med landstingsavtal får inte Rehab Warbro Kvarn ta in enligt Martin Björklund. Samtidigt måste de ha minst två legitimerade sjukgymnaster på heltid med landstingsavtal för att kunna driva verksamheten.

– Landstinget lyder under regler och lagar, de har en lag om vårdval som de måste följa. Vi kan inte bli arga på landstingets tjänstemän, det är tyvärr de politiska besluten som ligger till grund för den form av samverkan som finns, säger Martin Björklund.

Rehab Warbro Kvarn skulle teoretiskt kunna ta in en privat sjukgymnast som inte har något landstingsavtal, men enligt Martin Björklund är det inte ekonomiskt hållbart.

– Det skulle bli helt andra patientavgifter och därmed mycket kostsamt för patienterna. Det skulle dessutom vara svårt att blanda sjukgymnaster med och utan landstingsavtal på samma mottagning. Utan landstingsavtal är det också svårare för en sjukgymnast att betala den hyra som krävs för de höga omkostnader vi har med en varmvattenbassäng, säger han.

Grunden i verksamheten vid Warbro Kvarn är sjukgymnastik och rehabiliteringsträning. Utöver det erbjuder de även friskvård, spa och babysimskola. Martin Björklunds mor Gisela Björklund byggde upp Rehab Warbro Kvarn i början av 1980-talet och för 25 år sedan stod varmvattensbassängen klar. Sedan tio år tillbaka driver syskonen Martin Björklund och Anja Johansson verksamheten, men den tionde juli i år ser ut att bli den sista dagen.

Vad som händer med lokalerna efter den tionde juli är ännu oklart. För Martin Björklund innebär avvecklingen av Rehab Warbro Kvarn ett han koncentrerar sig helt på sin tjänst som lektor i fysioterapi vid Umeå universitet och Anja Johansson siktar på att arbeta som sjukgymnast i Katrineholm. En sjukgymnastassistens förlorar sitt jobb.

– Det är hemskt tråkigt, det som känns jobbigast är att inte kunna erbjuda det vi har till alla våra kunder och patienter. Vi har blivit som en liten institution här på lansbygden. Det är välbesökt såväl dag, kväll som helg, säger Martin Björklund.

Även om Reahb Warbro Kvarn vid sidan av sjukgymnastiken har många besökare på gymmet, babysim varje onsdag och en spaanläggning som hyrs ut frekvent är det inte tillräckligt för att få bäraktighet i ekonomin. Martin Björklund ser slutet för Rehab Warbro Kvarn som ett hårt slag för bygden.

– Det blir en sämre service för folk som behöver rehab och inte bor i tätorten. Det blir också sämre service beträffande rehabilitering i varmvattenbassänger. Det är en sällsynt företeelse, det finns få varmvattenbassänger i länet i dag. Till exempel har reumatikerförbundet har påtalat att det finns stora vita fläckar i Sörmland, nu blir det ännu en vit fläck.

Är du besviken på landstinget?

– Ja, det är klart, samtidigt är jag mest besviken på politikerna som styr och att det inte finns bättre samverkansmöjligheter med oss privata vårdaktörer. Det är bara att hoppas på att man i framtiden kan hitta förutsättningar för samverkan mellan privata och landstinget så att sådant här kan undvikas.

Tror du att det finns chans att ni kan återuppta verksamheten i framtiden?

– Möjligheterna finns, men då måste det till en organisatorisk förändring och ändrade förutsättningar för samverkan med landstinget. Vi får se tiden an om det öppnas någon möjlighet, men det är inte något vi kan överblicka i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om