På söndag ska det vakas natten lång. Får Stefan Löfvens sittande regering fortsatt stöd eller tar borgerliga alliansen över? Var landar stödet för SD efter den debatt som varit?

De riktigt seriösa har planerat valvakan väl och tagit semester på måndag. Tillhör du dem som fixar egen valvaka med familj eller kompisar så får du några tips här.

Ni kan börja tidigt på kvällen. Samla ihop ett gäng lagom politiskt engagerade kompisar, ladda med politisk musik och duka upp något smaskigt som är lätt att ta in.

Artikelbild

Valvakan påminner om en fotbollsmatch. Publiken håller på olika lag och upplever stor frustration om det går åt pipan för fel spelare. Bäst stämning blir det om alla i rummet håller på samma parti.

Underskatta inte musikens betydelse. Det finns ett gäng låtar med politiska budskap vars enda syfte varit att förändra världen på något sätt.

Risken för dålig stämning är tyvärr överhängande vid en privat valvaka. Därför bör du vara försiktig med vilka som bjuds in. Ni bör inte stå för långt ifrån varandra politiskt. En annan utmaning blir att skilja på diskussion och agitation under kvällen.

Valvakan är som en fotbollsmatch där någon går segrande ur striden, en annan förlorar. I värsta fall kan kvällen förvandlas till en släktmiddag med dålig stämning.

Det finns vissa saker man bör undvika sådana här gånger och dit hör att håna sin motståndare. Det kan resultera i att gammal vänskap bryts för lång tid framöver. En lösning kan vara att förenas runt ett parti som ingen står för och håna det i stället.

Maten då? Plockmat passar bra. Tapas funkar fint, kanske några goda ostar, kex, druvor och charkuterier. Hoppa över popcorn och chips för det är mer förknippat med sport. Se upp med alkoholen som kan göra dig trött. Att valvakan är på en söndag innebär att de flesta jobbar eller går skola dagen efter så kör alkoholfritt eller lättöl.