På Eskilstuna-Kuriren har vi kört elhybridbilar under ett antal år. En stor fördel för miljön, även om bilarna i dag givetvis ska vara helt och hållet eldrivna.

Något som stört mig under alla dessa år vi haft bilarna är att när man ska backa börjar det pipa. Jag har åkt med större fordon som lastbil eller buss och då har det pipit utanför när man backar, för att varna folk runt omkring. Men våra elhybridbilar som knappt låter något alls är i stort sett knäpptysta när de går på el, dock piper de som sjutton när man ska backa. INNE I BILEN!

Under åren vi kört bilarna har jag flera gånger skrämt livet ur folk när jag backat och bilen gått på el, folk blir livrädda när det plötsligt kommer en bil farande. Ett pipande ljud utanför skulle vara det bästa, för alla el- och elhybridbilar, för de blir bara fler och fler i trafiken.

Nu har vi fått en elbil på tidningen, äntligen ska det väl sluta pipa. Men nej, det piper likt förbaskat när man backar. Och bara inne i bilen!

Men det blir ändring på det nästa år, läste jag i The Guardian. Från och med juli 2019 måste alla el- och hybridbilar som säljs i EU ha en ljudanordning som slår på när bilen kör lägre än 20 km/h. Alla tidigare modeller av el- och hybridbilar måste tas in för eftermontering. 2021 måste alla el- och hybridbilar ha en ljudsändare installerad, detta för att göra fotgängare och cyklister uppmärksammade om de tystgående bilarna.

Min undran är, hur kommer det låta på gatorna inne i centrum efter 2021? I stället för bensinbilar som kommer brummandes så kommer det elbilar som ska ha ett speciellt ljud. Än har det inte kommit något beslut om hur det ska låta. Det bästa måste vara om alla biltillverkare tvingas ha samma varningsljud, annars tror jag det kan bli en parodi av ljud på våra gator med lägre hastigheter. Tänk bara tanken på att få en bil som har lika många olika signaler att välja på som dagens mobiler har. Ojojoj.