• Pillan Jonsson och Lisa Lundin på Blomsterlandet i Eskilstuna tipsar om bra växter som inte bara är lättskötta och pryder sin plats utan också fångar upp skadliga ämnet i ditt hem. Foto:
  • Fredskallan – kanske den allra bästa luftrenaren, som frigör ditt hem från många skadliga ämnen, såsom bensen, formaldehyd, trikloretylen, ammoniak och alkohol. Foto:
  • Svärmorstungan lapar i sig skadliga ämnen som frigörs från plaster, tapeter, textilier, rengöringsmedel, färger, lim och lack. Foto:
  • Murgrönan hjälper dig att bli av med cancerframkallande kolvätet bensen, som hamnar i luften via bland annat bilavgaser, brandrök och rökning. Foto:
  • Ampelliljan är en tålig växt, som fullkomligt slukar cancer- och allergiframkallande ämnet formaldehyd samtidigt som den återfuktar luften. Foto:
  • Luftrenarna är i allmänhet lättskötta växter. Ormbunken är dock känsligare och kan bli lite torr och skräpig. Foto:
  • Foto:
  • Växter av släktet Hoya, till vardags porslinsblommor, är säkra och lättplacerade kort i hemmet under vintern, när inomhusluften blir torr och varm. Hoyan kräver inte mycket vatten – men bidrar som alla gröna växter till en behagligare luft. Foto:
1/

Växterna som avgiftar ditt hem

Eskilstuna
Att växter fångar upp koldioxid och omvandlar den till syre vet vi sedan länge. Men gröna växter hjälper dig även till ökad luftfuktighet och några av dem rensar till och med luften i ditt hem på gifter, kemikalier och gaser. Så ställ en fredskalla i sovrummet och dröm sött utan bensen och trikloretylen i tankarna.

Tämligen färska forskningsrapporter från amerikanska rymdstyrelsen Nasa visar att krukväxter är bästa svaret på frågan hur man renar luften på en rymdstation. Och när holländska skolbarn studerades vetenskapligt stod det klart att såväl hälsa som inlärningsförmåga och kreativitet förbättrades med en inomhusmiljö fylld av gröna växter.

– Visst är det spännande, säger Pillan Jonsson, butikschef för Blomsterlandet i Eskilstuna.

– Växterna fyller en funktion på så många fler plan än det visuella, och intresset för växternas nytta är på väg tillbaka. Nu vill vi omge oss med grönt för att må bättre och komma till ro.

Med jämna mellanrum har Blomsterlandet temaveckor kring gröna växter som luftrenare, och personalen märker att ämnet engagerar. Men de konstaterar också att nu för tiden är det estetiska utplacerandet av hemmets gröna inslag viktigast.

– I dag inreder vi med krukväxter. På fönsterbrädan står två krukor i färg och form som passar övriga inredningen i rummet. Förr trängdes krukorna i fönstren och i snart sagt varje hem fanns hela hörn av speglar, hyllor, lampor och växter. Och det var bättre för inomhusklimatet, förklarar Pillan Jonsson och kollegan Lisa Lundin, som blir förvånade när de läser på om mängderna gifter som kan finnas i hemmen.

– Vi visste faktiskt inte att våra bostäder kunde vara så fulla av skadliga kemikalier. Det är ju inte klokt att vi kan ha så mycket gifter i luften vi lever och sover i. Tack och lov för växter!

Att bara köpa en grön växt och ställa på fönsterbrädet gör dock inte mycket för kvaliteten på inomhusluften.

– Dagens boytor kräver lite kvantitet. Men de bästa luftrenarna är vanligt förekommande, billiga och tacksamma växter.

Växterna som gör jobbet

Krukväxter som både rensar, renar och återfuktar ditt hem: Fredskalla, ampellilja, svärmorstunga, gullranka, murgröna, prickplad, ormbunke, bergspalm, dracena. Till de bästa blommande växterna hör decemberfavoriterna azalea och julstjärna.

De flesta växter som hjälper dig till ett bra inomhusklimat är i dag försedda med märkningen "Air so pure". De tar upp gifterna genom både blad, rötter och mikroorganismer i jorden.

Att växterna hålls rena och dammfria är en förutsättning för bra luftreningsarbete. En dusch då och då är perfekt för de flesta sorterna. Torka inte av bladen med handen, i dammet finns ofta spår av de giftiga partiklarna.

Källa: Blomsterlandet.

Gifterna i din hemmaluft

Aceton: i nagellackborttagningsmedel, smink, blanketter.

Alkohol: i fibermaterial. spånskivor, heltäckningsmattor, klister, målarfärg, tapeter med mera.

Ammoniak: i rengöringsmedel, skrivare, fotolabb.

Bensen: i rengöringsmedel, avgaser, plaster, färger, gummi, med mera.

Formaldehyd: i plaster, möbler, tapeter, textilier, färger, cigarettrök med mera.

Trikloretylen: i rengöringsmedel, lim, lack.

Xylen och toulen: kan avges i luften från bland annat datorer, skrivare, fotokopieringsmaskiner, golvmaterial, takskivor och lösningsmedel.