Det är dags att konstatera att vegantrenden är här för att stanna. Många unga väljer att enbart hålla sig till vegansk kost, och det gäller för oss alla att hänga med så gott vi kan.

Häromsistens fick jag ett matstylinguppdrag åt en reklambyrå, men hade även till uppgift att stå för cateringen för hela fototeamet. Vilket inte var en helt enkel uppgift med tanke på fördelningen vegetarianer, veganer och vanliga. Helst vill man ju laga något som passar alla.

Maten gick väl an, men en solig sommardag på en innergård i storstan – nog vill man väl kunna bjuda på något sött till kaffet?

Artikelbild

| Rabarber.

Jag blev helt ställd när jag började fundera på vad jag skulle kunna hitta på. Inget smör. Inga ägg. Inga som helst ostvarianter. Ingen grädde. Ingen mjölk. Inte ens honung. Och så vidare.

Men när jag väl kommit över den första mentala blockeringen visade det sig att så himla svårt var det egentligen inte. Numera finns det ju så otroligt många alternativ. Kokos i alla former. Havregrädde, havremjölk, havreglass och havrechoklad… Soja hit och soja dit. Mandelmjölk, rismjölk och hasselnötsmjölk. Vaniljsås, yoghurt, ”crème” fraiche, grädde och glass. Det mesta finns. Kanske smakar det inte exakt likadant som ”originalet”, men det underlättar i varje fall betydligt när det handlar om att tota ihop veganvänliga desserter.

Smör är enklast. Byt ut mot helt växtbaserat och mjölkfritt margarin. Mjölk och grädde går att hitta en mängd vegetabiliska varianter på. Honung kan bytas ut mot agavesirap eller lönnsirap. Och hör och häpna – i stället för äggvita kan du använda dig av kikärtsspad, till exempel i maränger. Det är så konstigt att man nästan måste prova det själv. För mig är det största mysteriet hur någon ens lyckades komma på det från första början…

Men hur som helst betyder det att numera finns det många anledningar att våga släppa sargen och träna sig att tänka utanför den berömda boxen. För inte kan man sluta bjuda folk på middag bara för att de inte äter samma saker som en själv? Tänk så tråkigt livet skulle bli.