Sitt första instrument kom han aldrig överens med. Blockflöjtstragglandet på lågstadiet väckte inte mersmak. Men i tonåren upptäckte Stefan Wistrand jazzen - och en begagnad saxofon.

‒Jag kände direkt att jag hittat mitt instrument.

Som självlärd saxofonist har han spelat i en otal olika konstellationer. Just nu ingår han i fem olika band och då har han ändå räknat bort DJ:andet. Senaste åren har han dessutom varit självklar bakom lucka 24 på Fristadstorgets julkalender spelandes "When you wish upon a star" på saxklaffarna. Men musikpriset får han inte bara som musiker utan också för sina insatser som folkbildare, arrangör och ambassadör.

‒Stefan Wistrand är en ambassadör och förgrundsgetalt för den improviserade musiken, inte bara på scenen utan även som föreläsare och utvecklare av ett levande musikliv i Eskilstuna, säger Mona Kanaan, ordförande i kultur- och fritidsnämnden och läser högt ur juryns motivering:

"Med sin gedigna samlade kunskap kring Eskilstunas musikliv har musikbibliotekarien levandegjort nedslag i Eskilstunas musikhistoria. Detta har resulterat bland annat i boken "När jazzen kom till Eskilstuna 1925-1969."

Stefan Wistrand har också gjort den uppskattade utställningen "Från Rock-Nisse till Kent" som just nu sätts upp på Eskilstunas stadsbibliotek. Under många år har han dessutom verkat som musikarrangör i klubb Memento och bidragit till ett levande musikliv i stan.