Rebecca Öhman, reporter på Eskilstuna-Kuriren.

Äter du kött nu eller?

Krönika av Rebecca Öhman

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Jag har under några år hoppat mellan att inte äta kött men fisk, endast vegetariskt, veganskt och laktosfritt. Det är kanske inte så konstigt att min mamma måste fråga mig varje gång jag ska komma hem vilken mat som önskas. Varför blir jag då så oerhört irriterad när frågan kommer? "Äter du kött nu eller?"

Jag har två teorier om vad denna irritation grundar sig i:

1. För mig är det glasklart hur jag tänker kring mat. Min mamma känner mig, borde hon inte veta hur jag äter?

2. Jag har tidigare fått försvara mina kostval allt för många gånger då det finns människor som bara inte kan acceptera en köttfri kost.

Men jag har ju faktiskt inte varit i min hemstad på över åtta månader och heller inte bott i samma stad som min mamma på över fyra år. Det kanske inte är så konstigt att hon måste fråga.

Teori nummer två har mer kött på benen. Att matval fortfarande kan vara så provocerande är något jag inte förstår. Jag bryr mig inte om du äter falukorv varje dag eller bara älskar bacon till frukosten.

Varför kan inte jag få äta min havregrynsgröt med havremjölk ifred? Jag gillar faktiskt havre!

Mest delat denna vecka