Henrik Holmberg, journalist på Eskilstuna-Kuriren. Foto:

Det bästa som finns är när allt är som det ska vara

Krönika av Henrik Holmberg

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Jag är en rutinmänniska. Jag älskar rutiner, och skaffar mig snabbt nya om behov skulle uppstå. Ofta räcker det med att jag har gjort samma sak två gånger på låt säga två dagar för att en ny rutin ska ha fötts.

Sen är det svårt att bryta den.

Många av mina dagliga sysslor sker enligt vissa mönster. Morgnarna är väl det bästa exemplet. Framdukning av frukost, väckning av barn, kaffe, snus och så vidare. Allt sker i en viss ordning. Till och med morgontoaletten utförs enligt ett sedan länge inarbetat och optimerat mönster.

Rutinerna skänker trygghet. Jag har kontroll. Ingenting missas.

Varför jag är sån här vet jag inte. Det har alltid varit så. Och kommer någon jäkel och rubbar mina cirklar blir jag nervös.

I en orolig värld och tid känner jag även att årligen återkommande händelser skänker trygghet. De blir ett kvitto på att saker är som de ska vara. Som de alltid har varit. Fel låt vinner mellon. Göran Klingensjö drar i gång en ny Världens barn-kampanj. Adventsljusstakarna åker fram. Och varje år i februari/mars går det på något vis åt helsike för VIK Hockey.

Om någon tradition plötsligt skulle utebli skulle en känsla av oordning och disharmoni direkt infinna sig.

Att arbeta som journalist är att ständigt exponeras för nya saker. Egentligen är det ett jobb som inte alls passar mig.

Men jag har såklart rutiner för att hantera sådant.

Dessutom bevakar vi mängder av årligen återkommande händelser. Midsommaraftnar, hantverksmarknader och pridetåg.

Och medan kollegerna kan sucka över att för tionde hösten i rad behöva göra ett reportage om vinterdäck jublar jag. Den typen av knäck är ju ingenting annat än ett tecken på att allt är som det ska vara!

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Världens barnBiltrafikHälsaIshockeyKrönikaMarknadPride
Relaterat

Mest delat denna vecka