Otilia Bogen hoppar över julklappsshoppingen i år.

Det blir ingen klappjakt för mig i år

Krönika av Otilia Bogen

Den sista november deklarerade en av mina kollegor att alla julklapparna var fixade och klara. Tidigare hade ett sådant uttalande inneburit ett stresspåslag hos mig, och troligtvis många andra, men inte i år.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Några julklappar under granen blir det inte den här gången, och det känns riktigt skönt. Syskonen har blivit stora och några barn har vi inte i familjen, så vi bestämde att tiden för julklappsöppning i flera timmar är förbi.

För ja, i min familj har det varit en evighetslång ritual där alla ska säga "ah" och "åh" och beundra varandras presenter en i taget innan nästa får öppna sitt paket. Hembakade kolor ska provas, böcker skickas runt och selfies i nya mössan tas. Jag gillar det, för det innebär att man visar en respekt för var och ens gåva och omtanke. I min familj vill vi inte riva upp alla paket i ett unisont, högljutt prasslande utan att hinna se varandras reaktioner. Men denna ritual har också inneburit julaftnar där klockan passerat midnatt och farmor somnat i soffan innan vi är klara.

Så i år känns det skönt att vi hoppar över det momentet helt och hållet. En bonus är att vi sparar både miljön och plånboken, hur pretentiöst det än låter.

Frågan är vad vi ska fylla all tid med i stället? Ett sällskapsspel? Titta i gamla familjealbum? Ett musikquiz? Det får vi helt enkelt se den 24:e.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

JulKrönika
Relaterat