Foto:

En fråga som krävde ett svar

Krönika av Marie Nilsson

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

”Hej, det är så att min man har fått en spik i foten ...”

Kvinnans inledning av telefonsamtalet fick mig att höja på ögonbrynen och börja rafsa efter telefonkatalogen. Jo, det här var på 1990-talet, på den tiden det fanns telefonkataloger.

I tron att hon behövde hjälp att hitta numret till någon mer sjukvårdskunnig instans än en tidningsredaktion bläddrade jag frenetiskt bland de tunna katalogbladen medan kvinnan fortsatte: ... "därför skulle jag vilja veta när den sovjetiska ubåten U137 gick på grund utanför Karlskrona, kan du hjälpa mig med det?"

Insåg att svaret på den frågan näppeligen gick att finna i Televerkets publikation och slutade bläddra medan frågetecknen radade upp sig i huvudet – spik i foten?, U137?

Frågorna ställdes och kvinnan förklarade: Maken hade alltså trampat på en spik och uppsökt akuten. Där ville de veta när han senast fått en stelkrampsspruta men varken mannen eller hans fru kunde erinra sig vilket år det skett.

Efter att ha funderat ett tag enades paret om att det var samma år som nämnda ubåt gick på grund i Gåsefjärden.

Och vilket år hade nu detta skett?

Uppslagsverket hemma hos parets bokhylla var mer än 15 år gammalt och kunde inte ge besked. Efter att hört efter hos släkt och vänner, utan att någon kunde dra sig till minnes vilket datum fiskaren Bertil Sturkman upptäckte ubåten, vände hon sig till Eskilstuna-Kuriren för att få hjälp.

Efter lite letande kunde jag ge besked: Tidigt på morgonen den 28 oktober 1981 hittades ubåten, men hade suttit fast vid Torhamnskär sedan åttatiden kvällen före.

Då tog det mig säkert en kvart att leta rätt på uppgifterna i tidningens arkiv efter att ha bläddrat bland gamla tidningsklipp som förvarades i tjocka bruna kuvert.

I dag hittade jag svaret efter fem sekunder på nätet.

Men i dag hade kvinnan förmodligen aldrig ringt till tidningen.

Fotnot: Mannen behövde ta en ny stelkrampsspruta, det hade gått mer en tio år sen sist.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika