Foto:

Ett genombrott i den gröna matlagningen

Krönika av Camilla Lillsebbas

Från ansträngning till självklarhet – så har det gått med Camilla Lillsebbas nyårslöfte om mer vegetariskt.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Att äta mindre rött kött och mer vegetariskt var ett löfte förra nyårsaftonen. För hälsans skull, framför allt, men miljö- och djuretiska skäl vägde så klart också in när köttregeln "max en gång i veckan" formulerades.

Veckans matsedel skrevs med färgade kritor på griffeltavlan, för att det skulle bli tydligt hur mycket växtbaserad mat vi petade i oss i stället för animalisk.

Det första året blev det många gula och blåa rader; mycket fågel och fisk. I början krävdes mycket planering och eftertanke för att använda den gröna kritan – helvego, samtidigt som maten måste vara glutenfri och gärna ha en låg andel kolhydrater.

Numera går det av bara farten, och den färgglada matsedeln känns inte lika viktig längre. Nio månader in på det andra året kom ett stort genombrott.

— Visst har vi ätit vegetariskt hela veckan? undrade sambon under fredagsmiddagen, och efter att ha grävt i närminnet så konstaterade vi att det var så.

Här kommer matlistan, om någon annan vill inspireras till mer vegetarisk vardagsmat:

Matsedel

Måndag: Blomkålssoppa. Koka blomkål och en lök i vatten med buljong, mixa med en skvätt grädde. Servera med hårt smörstekta champinjoner och en skiva chèvre.

Tisdag: Broccoligratäng. Slå en äggstanning över lättkokt broccoli och smörstekt lök, toppa med riven ost och gratinera i ugn.

Onsdag: Zoodles med tomatsås. Strimlad zucchini fungerar som substitut för pasta, och tomaterna kokas med vitlök, chili och örter. Massor av mozzarella och basilika på toppen.

Torsdag: Morotsbiffar. Riven morot, mosade kikärter, kokt quinoa, smulad fetaost och spiskummin formas till biffar som steks i olja och smör.

Fredag: Svampsoppa. I huvudsak karljohan men också några aspsoppar, björksoppar och en ensam gul kantarell frästes med lök, vitlök och timjan, kokades sedan med buljong och mixades med lite grädde. En skiva fröknäcke med ost till, och fredagslyxen är ett faktum!

Mest delat denna vecka