Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren. Foto:

Ett prejudikat kan sätta stopp för hot på nätet

Krönika av Eva Burman

Nu kanske det äntligen kan bli ett slut på hat och hot i sociala medier. I fredags åtalades Patrik Markström, administratör och skapare av Sveriges största hatgrupp på Facebook - Stå upp för Sverige. Markström riskerar fängelse om han fälls.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Sverige kanske får ett prejudikat om han fälls och domen tas hela vägen upp till HD.

Bakgrunden till åtalet är att han inte tagit bort kommentarer som är att betrakta som hets mot folkgrupp. Och kommentarerna som åklagaren anför i stämningen fullkomligt dryper av hat.

"Viruset islam...och muslimer måste utplånas helt...och regeringen bör straffas som förrädare!"

"Turkar, apmänniskor från mellanöstern, afrikaner och andra drägg. Varför ska de lågbegåvade djuren som ligger tusen år efter i utvecklingen blandas med vår ras. Jag förstår inte vitsen med det, eftersom det då blir det helvete som vi har idag. Djur placerar man tillsammans med djur. Samla ihop alla dessa drägg i samtliga länder och avrätta dem, det är det enda språk de förstår. Finns ingen annan lösning på det här pestproblemet. Har man skadedjur i hemmet ringer man Anticimex som utrotar dem, så enklet är det!"

Stå upp för Sverige, med sina 170 000 medlemmar, är den hatgrupp på Facebook som anmälts flest gånger. Under 2018 anmäldes gruppen över 200 gånger enbart av Näthatsgranskaren och av dessa har många anmälningar redan lett till åtal och fällande domar.

Det borde göra åklagarens arbete enklare då BBS-lagen kräver att kommentarerna ska vara ett uppenbart brott, bla Hets mot folkgrupp.

Att det är första gången den 20 år gamla BBS-lagen leder till åtal är i sig märkligt. Men det kommer i grevens tid. För samtalsklimatet i sociala medier har fullständigt spårat ur. Att hota och hata har blivit vardagsmat och det är något många drabbas av, tyvärr även barn. Och hittills har det varit fritt fram, ingen har hittills brytt sig. Med ett prejudikat kanske våra rättsinstanser äntligen får ett medel att stävja radikaliseringen på nätet.

Men hat och hot ska inte blandas samman med vår grundlagsfästa yttrandefrihet. Den ska värnas, inte begränsas. Samtidigt kan vi inte ha ett samhälle som inte lever upp till de lagar som sätter just gränser för hur vi får yttra oss offentligt, för sådana lagar finns.

Får vi en vägledande dom är det slut med alla dessa försök till friskrivningar från ansvar, likt den Stå upp för Sverige eller sajter som Petterssons blogg med omodererade kommentarsfält försöker sig på. Personligen tror jag inte att ansvariga för dessa sidor är beredd att skaka galler för andras rätt att hata och hota på nätet.

Men det återstår att se.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

BrottDet blå-gula hatetMediaRasism
Relaterat