Eva Burman, chefredaktör. Foto:

Eva Burman: Är vi nyttiga idioter åt Ryssland?

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Är du en nyttig idiot?

Frågan är berättigad. Om du delar länkar du inte kontrollerat källan på, riskerar du att gå Putins ärenden. Trollfabrikerna spyr ur sig falska nyheter, syftet är att få dig att gilla, kommentera eller dela.

Målet: Skapa kaos och polarisering i Europa.

Förra veckan blev jag inbjuden av Försvarshögskolan för att föreläsa för regeringens presstab samt departementens kommunikationschefer om vår granskning av trollfabriken Granskning Sverige.

Ämnet för dagen var påverkanskampanjer, eller enklare utryckt - propaganda.

Samma vecka skrev statsminister Stefan Löfven en debattartikel i DN om det ökande hotet från Ryssland och varnade för att den ryska björnen kommer att göra vad de kan för att påverka nästa riksdagsval. Så att resultatet gynnar Ryssland.

För vi befinner oss i krig. Det hävdar militära experter på Försvarshögskolan. Vi befinner oss i den gråzon som finns mellan fred och militär intervention.

Men det är inte bomber som regnar över oss, utan desinformation. Propaganda och påverkanskampanjer har ersatt missiler - men är lika effektivt - och mycket billigare.

Till sin hjälp finns alla nyttiga idioter. Alltså du och jag, som riskerar att sprida rysk propaganda.

Ryssland är ett splittrat land, med stora problem. Putinadministrationen är desperat i sitt behov att utmåla Europa som en federation i kaos och upplösning. Det gör man, enligt Försvarshögskolan, genom att spä på rasismen, öka motsättningarna i samhället och motverka demokratiska processer. Det är helt i linje med Putins tidigare arbete som KGB-agent i Östberlin, där hans uppdrag enligt uppgifter var att stötta terroristerna i Baader-Meinhof-ligan.

Målet var detsamma - då som nu.

Eskilstuna-Kurirens granskning av trollfabriken Granskning Sverige är bara ett exempel på hur det kan se ut i dag. Huruvida Granskning Sverige är finansierade av Ryssland är dock oklart. Däremot visade en granskning i DN att man kan koppla annonspengar på ägarsajten Fria Tider, och många andra högerextrema sajter, till ryska och ukrainska upphovsmän. Företagen och dess representanter reser en hel del frågetecken, det menar till och med FBI.

Men varför skulle Putin och Ryssland bry sig om Eskilstuna-Kuriren, kanske du tänker.

Sanningen är att Putins administration själv verkar tycka att tidningen är väldigt farlig. Så farlig att EK får högst rankning av samtliga större tidningar i världen vad gäller aggressivitet mot landet och dess politik. Sannolikt beror det på vår ledarsidas myckna och goda rapportering av ryskt agerande de senaste åren. Bland annat på Krim-halvön.

Men kan man koppla ihop det hårda trycket mot redaktionen, med hot, nätattacker och telefontrakasserier med Ryssland?

Osannolikt är det inte, menar experter på Försvarshögskolan. Snarare mycket sannolikt. Att ett sådant högt index inte skulle leda till aktiviteter mot tidningen är inte troligt.

Och de ryska påverkanskampanjerna kommer vi se mer av ju närmare valet vi kommer. Enligt uppgifter till Göteborgs Posten betalade en rysk tv-kanal enskilda för att starta upploppen i Rinkeby. 400 kronor per person utlovades. Falska dokument har redan hittats, där syftet varit att svartmåla personer med stort inflytande i Sverige eller påverka beslut, exempelvis i frågan om Nato.

Och risken är stor att vi inom media, liksom inom de politiska partierna utnyttjas som nyttiga idioter genom att rapportera vidare uppgifter som dyker upp. Desinformation, vars enda mening är att underminera förtroenden och påverka opinionen i en tydlig högerextrem riktning. Det gynnar ryska intressen.

Trollfabriken Granskning Sverige är tydliga med var de sätter sitt hopp inför framtiden. Så här skriver de på Facebook: "Våra politiker har ett särskilt ansvar för den explosion av våldtäkter Sverige för tillfället drabbas av. När våra egna politiker har förrått oss får vi rikta vårt hopp till Trump och kanske Putin.".

Jag sätter hellre mitt hopp till dig.

För ingen vill vara en nyttig idiot. Varken åt Putin eller Trump.

Läs mer om dessa ämnen

PutinRysslandHotMedia