Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning. Foto:

Eva Burman, chefredaktör: Varför stöttar SD-politiker en rasideologisk trollfabrik?

Krönika

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Den lena rösten i andra änden av luren låter vänlig. Frågorna som ställs är intrikata och lindas in i långa sekvenser med politiska budskap, retoriskt och med en tydlig högerextrem hållning. Det går ut på att etablissemanget är med i en enda stor härlig konspriration och nu har de synat bluffen. Media är folkförrädare som med sin vänstervridna propaganda lurar folket och mörkar sanningen. Det som offras på detta altare är den svenska rågblonda bondestammen som nu riskerar utrotning på grund av massinvandringen. Den proryska propagandan är också ett vanligt inslag. Så jobbar Granskning Sverige, GS, en hatkanal på Youtube.

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidnings granskning av GS tycks ha skakat om den högerextrema rörelsen. Redan innan vi publicerat börjar samtalen komma in till redaktionen, till reportern. Det av GS inspelade samtalet mellan reporter och företrädare för GS ligger redan ute på deras sajt. Dessutom har det lagts pengar på sponsrade inlägg på Facebook för att få så stor spridning som möjligt.

Man kan fråga sig varför de blir så skitnödiga på GS?

En förklaring är självklart att vi med vår granskning av deras metoder kan visa hur systematiskt de arbetar. De beställer ringningar till makthavare och opinionsbildare i hela Sverige. Vem som helst kan ringa för pengar och ringarna får ett manus från GS att följa. Ett annat komprometterande faktum är att det finns kopplingar till Sverigedemokraterna och hatsajten Fria Tider.

Kanalens företrädare själv, liksom alla hans anonyma medarbetare, menar att de använder en vanligt förekommande journalistisk arbetsmetod.

Men det är precis här skiljelinjen mellan seriös journalistik och hatsajter går. Det ser på ytan ut som en traditionell nyhetskanal, men det är egentligen en ren trollfabrik.

GS anonyma skara spelar in människor i smyg. Det kan man göra som seriös journalist också, men dock mycket sparsamt och med stor försiktighet. MEN görs det seriöst ska man ALLTID konfrontera den inspelade med sin riktiga identitet och ge denne en möjlighet att bemöta det som publiceras. Det gör aldrig GS. De ringer från dolda nummer och uppger falskt namn. Dessutom klipper och förvanskar de inspelningar regelmässigt. De tar bort ord, lägger till ord, lägger in tystnad. I vissa fall läggs dessutom prator på där retoriken är rasbiologisk. Därtill finns ingen ansvarig utgivare för sajten, så något ansvarsutkrävande blir det aldrig tal om när de publicerat sina fulklippta inspelningar, det går inte att ställa någon till svars.

GS bedriver propaganda och det sker på samma sätt som när Trump och hans administration lägger fram "alternativa fakta".

Men varför undrar du kanske?

För att det fungerar.

Det fungerade i Nazityskland på 30-talet, det fungerade i USA-valet och det fungerar även i Sverige. Lyssnarna tror på de klippta intervjuerna, de retoriska pratorna och klippen delas flitigt på hatsajter och hos SD-toppar i partiledningen.

Att den ende som framträder med sin riktiga identitet på sajten Granskning Sverige är Sverigedemokraten, Nina Drakfors, blir naturligtvis problematiskt för SD själva.

Men jag tycker ändå att den viktigaste frågan ska ställas till våra folkvalda politiker inom SD.

Varför stöttar företrädare för vårt tredje största parti en trollfabrik med tydlig rasideologisk agenda?

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

GranskningMediaRasismTrollfabriken
Relaterat

Mest delat denna vecka