Joachim Sorbe.

Fågel eller fisk för det lokala näringslivet?

Krönika av Joachim Sorbe

Semestern går mot sitt slut och på måndag är jag tillbaka på jobbet som reporter på redaktionen i Eskilstuna. Det är dags att kavla upp ärmarna och skaffa sig koll på läget just nu i mitt bevakningsområde som bland annat omfattar det lokala näringslivet.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Efter en varm sommar med mycket sol och bad ska det bli spännande att under hösten följa konjunkturutvecklingen i vårt område. Den lokala konjunkturen verkar dock inte vara riktigt lika het som tidigare. Det senaste halvåret har jag hört lokala näringslivsföreträdare börja spekulera om att högkonjunkturen kanske håller i sig ett par år till. Jag tycker mig också märka att tipsen om positiva näringslivsnyheter om till exempel etableringar och nyanställningar inte duggar lika tätt som tidigare.

Flera organisationer som noga följer utvecklingen är inne på att högkonjunkturen i vårt område är på väg att plana ut.

Enligt Småföretagsbarometern som presenterades i juni riskerar valåret 2018 att bli inledningen på en svagare konjunkturutveckling. I barometern konstateras till att börja med att det i riket finns tydliga tecken på att konjunkturen redan har passerat toppen. De svenska företagen har reviderat sina förväntningar och ser nu mindre positivt på utvecklingen framöver. När det sedan gäller företagen i Sörmland har även de reviderat förväntningarna något och tror på en oförändrad konjunkturindikator under de kommande 12 månaderna.

De främsta hindren för företagens tillväxt är enligt Småföretagsbarometern svårigheterna med att hitta lämplig kompetens och tuff konkurrens från exempelvis nya försäljningskanaler.

Enligt Eskilstuna Fabriksförenings konjunkturbarometer för kvartal 3 planar konjunkturen ut på en hög nivå. Kapacitetsutnyttjandet är fortsatt högt vilket driver behovet av kompetens.

Arbetsförmedlingen menar i sina arbetsmarknadsutsikter från juni att vi nu har en mogen högkonjunktur. Många företag tror inte längre på ytterligare förstärkningar av konjunkturen. Arbetsförmedlingen beskriver läget som oförändrat under det kommande halvåret, men på en fortsatt mycket hög nivå.

Den ekonomiska aktiviteten är uppenbarligen fortfarande hög i området och utrymmet torde därmed vara stort för många spännande företagsnyheter under hösten. Eftersom jag gärna vill rapportera så mycket som möjligt om vad som händer får du gärna tipsa mig om nyheter om till exempel investeringar, nya produkter eller personer som fått nya jobb!

Läs mer om dessa ämnen

Krönikanäringsliv