Camilla Lillsebbas nya favoritkombination smakar piña colada.

Fyra slutsatser efter en glassig sommar

Krönika av Camilla Lillsebbas
annons

Camilla Lillsebbas om porslin mot mun-metoden, piña colada-kombinationer och smakminnet av GB big pack-trikoloren.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

En krönika om glass kanske kan kännas banal, men efter att ha ätit en ansenlig mängd av den frysta varan den här sommaren har jag några slutsatser jag vill lufta.

1. Glass + grädde = sant. Det har tagit mig 33 år att förstå storheten i en skål jordgubbar med vaniljglass och vispad grädde. I ett helt liv har jag föredragit att äta mina gubbar med en skvätt ovispad grädde. En ganska stor skvätt, faktiskt, så att det blir en ljusrosa slurk kvar i botten av tallriken som inmundigas med porslin mot mun-metoden. Och varför äta vaniljglass när det finns så många andra smaker? Men det är ju tur att en kan ändra sig. Det började med att all grädde råkade vispas, utan att jag hann rädda några centiliter till min egen portion. Det var inkörsporten. Nu slevar jag glatt i mig jordgubbar, vispad grädde OCH vaniljglass – och när beståndsdelarnas olika konsistenser och temperaturer möts uppstår magi i munnen.

2. Det har hänt något med de fruktiga smakerna. Kanske är jag, som den 80-talist jag är, präglad av trikoloren i barndomens GB big pack. Jag skulle aldrig få för mig att välja jordgubbe eller päron bland smakerna; den syntetiska doften och smaken har legat alldeles för nära i minnet. I stället har jag, år efter år, hållit mig den jordiga paletten. Inte en bägare utan choklad, pistage, hasselnöt eller kaffe. Fram till förra sommaren, då jag hörde mig själv säga "körsbär" till expediten. Sedan dess är mina glasskombinationer mer kulörta, jag har till och med börjat uppskatta fruktiga sorbeter. Och så gott det kan vara, när mango faktiskt smakar mango och inte bara sliskigt extrakt.

3. Betydelsen av kombinationer. Choklad och vanilj i all ära, men hör på det här: Romrussin i botten, därefter en kula kokos och på toppen ananassorbet. Denna piña colada-trio är min nya favorit, och helst ska de tre smakerna finnas med på varje sked. Härnäst ska jag prova fitftyfifty-klassikern saltlakrits och hallonsorbet.

Och slutligen:

4. Det är alltid tillfälle att ta en glass!

annons

Mest delat denna vecka