Foto:

Gör dig synlig i mörkret

Krönika av Joachim Sorbe

Hösten är härlig på många sätt med frisk luft och vackra färger. Och visst kan det vara lite mysigt att tända levande ljus i mörkret.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

En nackdel är dock att det blir svårare att se varandra i trafiken. Dagarna har redan blivit märkbart kortare och jag har noterat att det blivit svårare att i gryningen och skymningen se gående och cyklister när jag kör bil.

Då gäller det att vara extra observant som bilförare! Jag försöker att inte stressa, även om det kan vara lite bråttom ibland. Eftersom det kan vara svårt att bedöma avståndet försöker jag hålla lite extra avstånd till framförvarande bil. Jag har också bra torkarblad, något som är viktigt för sikten. Bilbelysningen är hel och ren så att medtrafikanter kan uppfatta min bil.

Jag bor i stan och kan välja ett annat transportsätt om jag känner mig för trött för bilkörning. Nu har jag också satt på en reflex på jackan så att jag ska synas när jag promenerar. Jag vet ju själv hur svårt det kan vara att som bilförare se fotgängare. Så här lagom till höstdagjämningen skulle jag även vilja skicka en påminnelse till alla andra som rör sig i trafiken att göra sig synliga i mörkret.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika

Mest delat denna vecka