Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren.

Granskning Sverige blev för mycket – även för Facebook

Krönika av Eva Burman
annons

Facebook har stängt ner hatkanalen Granskning Sverige. Detta efter att organisationen registerfört människor som engagerar sig mot näthat och sedan ringt upp och hotat dem att lämna gruppen.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

1000-tals anmälningar mot Facebook-gruppen Granskning Sverige, GS, har till slut fått den sociala mediejätten Facebook att agera. Sent i torsdags kväll stängdes gruppen ner.

Det hela började för några dagar sedan då medlemmar ur gruppen #jagärhär kommenterade inlägg på GS Facebook-sida. Gruppen #jagärhär är ett ideellt initiativ för att motverka näthatet, målet är att bemöta hat och rasism med goda argument för att balansera debatten. Det prisbelönta initiativet är stort, gruppen har 75 000 medlemmar och spelar med andra ord roll i debatten.

Aktionen från #jagärhär gillades såklart inte av GS som företräds av Fabian Fjälling. De kontrade med att blockera flertalet på sin FB-sida.

Men det räckte inte med det.

GS bestämde sig också att lägga ut ett register på medlemmar i #jagärhär med personuppgifter som adresser och telefonnummer, på en annan Fb-sida som fokuserar på hat och rasism. Personer på listan har sedan ringts upp och på olika sätt hotats att lämna gruppen #jagärhär. Inspelningarna med enstaka medlemmar har dessutom delats i GS Youtube-kanal. Som vanligt kraftigt redigerade.

Liksom jag förra veckan gladdes åt att tingsrätten i Göteborg lagfört en person som bröt mot lagen om hets mot folkgrupp, så glädjs jag nu åt att Facebook äntligen tar ansvar och stänger ner denna hatkanal.

Nu återstår att Youtube gör samma sak. Som annonsör skulle jag iallafall vara mycket besvärad över att exponeras tillsammans med den rasistiska hatretoriken som finns där.

Men framförallt tycker jag att det är dags att polis och åklagarmyndigheten tittar närmare på personerna bakom Granskning Sverige. Fabian Fjälling är administratör för gruppen och den ende som officiellt framträder med namn, det efter att han själv av misstag outat sig. Han är därmed personligen ansvarig för innehållet i kommentarer som får ligga kvar, enligt Lagen om elektronisk anslagstavla. Det gäller även deras Youtube-kanal.

De övriga medlemmarna i organisationen Granskning Sverige är dock anonyma, men bör gå att hitta för våra myndigheter om man försöker. Hot och hets mot folkgrupp faller under allmänt åtal. Även publicering av register är olagligt. Vem som helst kan anmäla dem.

Ska man börja lagföra de värsta näthatarna i Sverige kan man börja med representanterna för Granskning Sverige. Så här beskriver Granskning Sverige sin verklighet i sin egen blogg:

"Vi måste sätta gränser för vår tolerans. Skall vi verkligen acceptera vilt främmande kulturer i Sverige?". Man skriver också att "HBTQ-rörelsen har på något underligt sätt lyckats koppla rätten att utöva homosex till homosexuellas mänskliga rättigheter.". Och i ett mer moraliskt, homofritt samhälle "... hade också haft mycket färre medelålders kvinnor som inser att de blivit lurade på livets viktigaste uppgift och belöning, att bilda familj. Kvinnor som inser att deras karriärer inte bryr sig om dem på ålderns höst och att inga doktorstitlar kommer på besök för att fira födelsedagar eller andra familjehögtider som ger livet en mening.".

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

FacebookMediaNäthat
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka