Greppa kniven och smaka på riktigt

Krönika av Joakim Serrander

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Kock- och matlagningsprogram verkar glädjande nog fortfarande vara i ropet.

Även om jag tycker att de riktigt stora profilerna saknas så kan det vara underhållande på andra sätt. Salige Keith Floyd, eller häromdagen tragiskt bortgånge Anthony Bourdain, kommer ingen i närheten av. De hade liksom förmågan att laga mat på riktigt. Floyds yviga och med glimten i ögat-stil var för det mesta underhållning av bästa märke. Bourdains självutlämnande framtoning blandat med uppriktig nyfikenhet på mat och människor och hans sedelärande berättelser om vad som egentligen sker i ett kök har förmodligen fått fler än undertecknad att höja på ögonbrynen. Jag pratar om två skiftande köksprofiler av sällan skådat slag och en liten tröst skänker det mig ändå att de knappast behövde lämna jordelivet nyfikna.

Nuförtiden kan jag bli lite obekväm när det ska direktlagas i rutan och kändiskocken, efter något märkligt påhitt, ska assisteras av programledaren och en annan gäst, ofta även denna en kändis av varierad status.

Av praktiska skäl ligger ingredienser, redskap och nyskördade primörer prydligt på plats. Allt är förberett för att programtiden ska hållas. Inte sällan dristar sig gästkändisen till att utbrista: "Men vad kul, jag som älskar att laga mat!".

Nej det gör du inte, brukar jag ganska snabbt komma fram till.

Vid första momentet avslöjas ofta gästens självsäkra uttalande som en lögn då uppdraget att finhacka den gula löken snabbt går söderut. Kniven greppas lite tafatt, som om hen håller i fel ända av en kofösare. Resultatet blir riktigt risigt, även när kameramannen zoomar ut till mer förlåtande brännvidd.

Ska det gå en fingertopp snart, tänker jag.

Framåt slutet av inslaget är programledaren lite jäktad och försöker dölja det med ett väl inövat: "Nu ska det smaka med halstrad pilgrimsmussla".

Ja, det kunde det ha gjort om du lät smaka av den.

I samma ögonblick som den lyxiga delikatessen når fram till munnen utbrister programledaren: "men det här var väl ändå fantastiskt gott!"

Ajajaj, inte trovärdigt och klart respektlöst mot kocken.

Alltså, tveka inte – greppa kniven och, stressad eller inte, smaka på maten innan betygsutdelningen tar vid.

Läs mer om dessa ämnen

KrogarKultur