• Lycklige Henriks Äppelkaka...
  • Joakim Serrander.
1/

Hur blir den så bra?

Krönika av Joakim Serrander
annons

Trots att det har varit ett sällsynt uselt äppelår så är det traditionella reportaget med amatörpomologen Henrik Elmberg avklarat.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Tredje gången gillt och som vanligt lika smakfullt. Karln, som hyser en extra kärlek till äpplen, tar sin hobby på lekfullt allvar. Han kan konsten att förklara de olika äppelsorternas fördelar så att en lekman begriper och tipsar gärna om vad vi kan göra med skörden. Undertecknad har under sina sittningar med den lokale experten, till svenskarnas favoritfrukt, snappat upp ett och annat. Därför kommer här receptet på en kaka som jag bakat många gånger och som alltid blir synnerligen väl uppskattad. Lycklige Henriks äppelkaka:

1 ägg

2–3 dl socker

3,5 dl mjöl

1–2 tsk bakpulver

125 g smält smör

1 citron

Kanelpulver

4–5 medelstora svenska äpplen

Eventuellt ½ dl konjak/whiskey

Smöra och häll på ströbröd i en gjutjärnspanna. Dela äpplena, kärna ur dem och skär dem tunna skivor (lägg eventuellt äpplena några min i konjaken/whiskyn).

Vispa ägg och socker, häll i mjöl, bakpulver och smält smör. Riv ner skalet från halva citronen. Vispa ihop smeten. Tryck ner den tröga smeten i pannan och fördela den jämnt.

Därefter trycks äppelskivorna ner i smeten. Riv eventuellt ner resten av citronskalet. Strö några teskedar socker över och pudra med kanel.

Grädda kakan mitt i ugnen 25–30 minuter på 200 grader.

Ta ut den färdiga kakan och vält upp den på en tallrik. Lägg en tallrik över botten och vänd tillbaka den så att ovansidan på kakan kommer upp inför servering. Vaniljsås eller glass är en smaksak. Kakan är så dräpande god att den klarar sig utan tillbehör.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsKulturTrädgård
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka