Chefredaktör Eva Burman. Foto:

Men bröd och skådespel förtrollas vi alla

Lördagskrönika av Eva Burman

Det har blivit dags att summera 2018. Och det är ett år att vara stolt över. Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning har vunnit i princip alla utmärkelser en dagstidning eller redaktion kan få. Och detta beror på den goda journalistik vi har levererat under de senaste åren. Våra granskningar har gjort avtryck i hela landet. Det gör också att vi med tillförsikt kan konstatera att intresset för journalistik på intet sätt är hotad. Tvärtom. Våra prenumeranter blir fler och tillväxten sker främst i de digitala kanalerna, där läsarna är yngre.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Men våra granskningar har kostat på.

Att vara journalist i dag är ett utsatt yrke. Antalet mördade journalister har ökat i världen under 2018. I år har 80 journalister mist livet för att försvara din rätt att få veta sanningen. Jamal Khashoggi mördades på sitt eget lands ambassad.

2018 blev året då massorna, påhejade av robotar och trollarméer, krävde att de fri- och rättigheter som våra föräldrar kämpat för, ska monteras ned.

2018 blev det år vi på allvar förstått hur effektiva påverkanskampanjerna från framförallt Ryssland varit.

Förra veckan presenterades två omfattande rapporter som konstaterar att det amerikanska valet påverkats i betydligt större utsträckning än man tidigare förstått. Det har ingalunda handlat om några tusen annonser på Facebook. Istället har det visat sig att den ryska trollfabriken IRA, med ett 80-tal falska sidor på facebook och instagram, nått över 150 miljoner amerikaner med riktade politiska budskap. Rapporterna konstaterar att samtliga i dag tillgängliga sociala medier, och till och med spel för barn, skapats eller använts för att påverka amerikaner att framförallt rösta på Trump, eller inte rösta alls.

Den grupp man i huvudsak fokuserat på är republikanska väljare och svarta amerikaner.

På samma sätt spelas vi i Europa. Sista månaden inför valet i Sverige stod plötsligt de högerpopulistiska eller högerextrema sidorna på Facebook för dubbelt så mycket delningar som de tio största medierna i Sverige, tillsammans. Den största. Politiskt inkorrekt, har DN kunnat knyta till Sverigedemokraterna och deras kommunikationsavdelning. Inför svenska valet hade både Cambridge Analytica och Steve Bannon visat intresse för att hjälpa till i valrörelsen. Bannon var särskilt intresserad av Sverigedemokraterna. I vilken utsträckning man lyckats kan vi bara spekulera kring.

Under den arabiska våren 2010 pratade man om sociala medier som demokratins räddning. I dag är det pöbelväldet som styrs via sociala medier. Vanliga människor spelas av länder och organisationer likt marionetter. Facebook och de andra sociala kanalerna är givetvis fullt medvetna om problemen. Men de gör ingenting för att stoppa det. Tvärtom skriver de algoritmer som ska göra det lättare, för engagemang genererar annonsintäkter.

De sociala kanalerna används för att styra människor. Likt romarriket, med bröd och skådespel.

Låt 2019 bli året då vi ser igenom det här och det år de digitala jättarna tvingas ta ansvar.

Läs mer om dessa ämnen

Donald TrumpFacebookMediaRyssland