Eskilstuna-Kurirens Anders Nilsson.

Sjövett på land

Krönika av Anders Nilsson

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Sedan några år tillbaka jag har förmånen att få tillbringa delar av sommaren i segelbåt. Redan som ung fostrades jag med fast hand av sjöscoutkåren in i livet på sjön. Inte bara hur man hanterar båtar och segel utan även hur man uppträder mot sina medtrafikanter till sjöss. Hänsyn, vänlighet och hjälpsamhet var ledorden då, för 50 år sedan. Sedan dess har antalet fritidsbåtar ökat kraftigt och det har blivit allt lättare för gemene man att tillbringa tid på sjöar och hav. Så även om många inte har någon sjöutbildning alls så verkar det som de flesta har en känsla för att vi i båtar är vänliga och hjälper varandra.

Numera är det ju inte så vanligt att se någon stå på fördäck och vifta med en tamp, som vi gjorde på 60-talet när vinden mojnat och vi behövde bogserhjälp av någon puttrande Petterssonbåt. Numera är de flesta segelbåtar självgående med bra motorer som fungerar i alla väder.

Men hjälpsamheten och vänligheten visar sig när jag kommer glidande på kvällen in i den fina havsviken och folk från blivande grannbåtar snabbt släpper middagsbesticken och hoppar iland för att kunna ta emot en kastad tamp och säger välkommen. Eller ropar - ”Gå inte in där för där ligger en sten, gå in på andra sidan om oss istället.”

Tyvärr har jag även upplevt motsatsen. En regnig och blåsig dag, när jag verkligen var lite illa ute, och två personer i en annan båt snabbt duckade när jag tittade åt deras håll, medan huvudena lika snabbt dök upp igen när de trodde att jag inget såg. Eller de som sitter lugnt tillbaka lutade i sittbrunnen och tittar på när ännu en båt tar sig in i viken rakt mot den där stenen utan att säga något utan bara väntar på ”det roliga”.

Ett sådant beteende hade betytt kölhalning om min gamle sjöscoutledare hade sett det.

Men detta är undantagen och pirater hittas ännu så länge bara på svenska vägar och inte i våra farvatten. Och tyvärr känns det som om det är allt hårdnande attityd mellan trafikanter på land.

Så låt oss ta till oss den fina sjöfartsandan även i trafiken och byta ut den knutna näven mot den glatt vinkande handen.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika

Mest delat denna vecka