Stadsträning för både hundar och människor

Krönika av Camilla Lillsebbas

Hunden och matten har vant sig vid småstadslivet i Mariefred, skriver Camilla Lillsebbas.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

En av hundvakterna som vi återkommer till, när hussen och matten ska hitta på saker som inte fungerar ihop med lurvig päls, slog larm för ett tag sedan. Hunden är hur mysig och snäll som helst och får gärna komma tillbaka, men det finns ett problem. Promenaderna. Promenaderna i stadsmiljö, närmare bestämt.

Den här hundvakten, och flera andra som vi brukar få hjälp av då och då, bor i Södertälje. Med drygt 70 000 invånare jämfört med de drygt 5 000 som finns i Mariefred, är det så klart helt andra omgivningar än de vår hund är van vid hemifrån.

Hydraulikpustande bussar, trafik i trippla filer och tjutande billarm fick henne att lägga svansen mellan benen. När hundvakten tänkte korsa klaffbron över Södertälje kanal för att komma ut på en långpromenad i naturskönt område vägrade hunden sätta tass på bron. Och jag förstår henne. Som gymnasieelev gick jag dagligen över den där bron, och den svajar och slamrar när tung trafik dundrar fram över den.

Så nu ägnar vi oss åt stadsträning, hunden och jag. Vi irrar omkring i kringelstaden utan egentligt mål, med mycket godis i mina fickor. Hon blir tuffare och tuffare, så snart är problemet borta.

Även jag har vant mig vid det stillsamma småstadslivet. För ett decennium sedan bodde jag i vår huvudstad och njöt av pulsen och känslan av att något alltid pågick. Numera blir jag svettig av att bara kliva av tåget på Stockholms centralstation och får hjärtklappning av den strida ström av människor som sedan för en framåt av bara farten.

Liknande miljöträning pågår även för mig. Nyligen var jag ledig en dag mitt i veckan och då passade jag på att besöka en lika vardagsledig vän som fortfarande bor kvar i myllret. Dagtid en vardag, mitt i hösten, var en lagom stor Stockholmdos för mig.

Kanske kommer även jag lyckas tuffa till mig? Men den kommande julhandeln kommer jag medvetet undvika.

Läs mer om dessa ämnen

MariefredHundKrönika

Mest delat denna vecka