Mathias Ståhle. Foto:

SVT visar hur tiden springer ifrån oss

Krönika av Mathias Ståhle
annons

Det är inte så ofta barnen låter mig bestämma över fjärrkontrollen på morgnarna. Men häromdagen fick jag en glimt av hur SVT:s nya morgonprogram Morgonstudion ser ut.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Ni vet det där som tittarna rasar mot i kvällspressen.

"Hej då SVT - hej TV4" citerar en av kvällstidningarna skadeglatt ur kommentarsfälten.

Och TV4:as programdirektör Viveka Hansson tycker att Morgonstudion numera är som Aftonbladets webb-tv med lite högre budget.

Och visst är det så. SVT:s nya morgonprogram liknar mest en medvetandeström där en småpratande nyhetspanel växlar mellan skämtsamt kallprat, nyhetsförmedling och snabba panoreringar över studiogolvet så att man snart inte vet vad som är nytt och vad som är viktigt.

Men jag kan ändå inte låta bli att tänka att jag sett det här förut. I slutet av 80-talet när kabelkanalerna kom och tv-monopolet bröts.

Plötsligt överöstes vi av nya underhållningsprogram som andades lågbudget och trams. Där och då.

Och vips, utan att jag själv fattade hur det gick till, hade samma enkla, billiga tramsformat blivit stilbildande för hur vi som tittade tyckte att riktig tv-underhållning skulle göras.

Fan vet hur det gick till.

I bilen på väg till skolan märker jag att barnen för en gångs skull verkar ha fattat vad tv-nyheterna handlade om.

Är det så man märker att tiden håller på att springa ifrån en? Jag tror det.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

JournalistikKrönikaKulturTv
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka