• Foto:
  • Joachim Sorbe, reporter på Eskilstuna-Kuriren.
1/

Ta hand om dig i värmen!

Krönika av Joachim Sorbe
annons

Sommaren verkar vara på väg mot sin höjdpunkt. Enligt prognosen kan det bli över 20 grader varmt varje dag den här veckan. Det är fritt fram att bada igen i Vilsta efter algblomningen.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Det är härligt med lite högsommarvärme. Samtidigt vill jag inte att det ska bli för mycket av det goda. Om det skulle bli en riktig värmebölja är jag inte helt förberedd. Jag behöver fortfarande fylla på bilens AC och laga markiserna vid fönstren så att de kan ge lite svalkande skugga.

Visst kan det vara lite jobbigt med en varm biltur eller några grader högre inomhustemperatur, men det kan också finnas skäl att ha respekt för värmen så att ingen råkar ut för något ännu värre i onödan. Enligt Folkhälsomyndigheten kan ihållande värme orsaka hälsoproblem, framför allt för äldre och små barn. Huvudvärk och illamående kan vara tecken på början till värmeslag. Då gäller det att snabbt komma till en sval plats, dricka och att svalka kroppen!

Enligt Folkhälsomyndigheten ökar risken under sommarmånaderna för att drabbas av magsjuka och det är oftast mat och vatten som är smittkällan. Det finns dock enkla sätt att minska risken att bli sjuk, som till exempel att se till att köttet blir helt genomstekt när man grillar.

Andra tips i sommarvärmen är att undvika fysisk aktivitet under dygnets varma timmar och att äta vätskerik mat som till exempel grönsaker och frukt. För egen del blir det kanske även ett svalkande dopp i Vilstabadet.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Krönikasommar
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka