Teven är död – länge leve teven

Krönika av Lisa Hölne

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Nytt avsnitt varje onsdag! Det är inte utan att man blir lite full i skratt. Allt bara upprepar sig men nytt förpackat så känns det plötsligt lite lyxigt. Tänk att jag kommer få vänta en hel vecka på nästa avsnitt!

Jag pratar såklart om de strömmande tjänsterna som erbjuder teveserier. När de kom slogs det på stort: Titta på vad du vill – när du vill! Slipp väntan! Tablåteve är dött! Det här är det nya!

De anade kanske inte att vi människor gärna skulle sträcktitta på en teveserie i tre säsonger, med 22 avsnitt i varje. Att vi vill ha allt på en gång. Och att vi har typ noll självkontroll.

Ger man allt på en gång så tar det slut väldigt fort. Plötsligt började de strömmande tjänsterna leverera serier där man - hör och häpna - släppte ett avsnitt i veckan! Vilken grej!

Den som varit med ett tag känner igen konceptet. Det är precis som på teve ju! Teven är död – länge leve teven.

Och lite känns det som att det var den enda vägen att gå. Det höll nämligen på att bli lite ohållbart. Alla ser serierna vid olika tider och får ägna dagarna åt att akta sig för att inte få ett avsnitt man inte sett förstört för sig av någon som hunnit lite längre.

Där det förut var helt givet att snacket vid fikabordet gällde senaste avsnittet av Expedition Robinson sitter vi nu helt tysta. Dels för att vi kanske ser olika serier, dels för att om vi nu skulle råka se samma serie kan man nog ge sig fasen på att vi är på olika avsnitt.

"Har du sett när..."

"Tyst! Säg inget! Jag är bara på första säsongen!"

Lite längtar man tillbaka till det där som bara kunde uppstå inför en spännande säsongsavslutning av Skilda världar. Snacket inför. Popcornen. Chocken. Eftersnacket.

Och det är kanske det som de strömmande tjänsterna förstått. Att det går att sälja en gemenskap. Vi vill inte gå för långt ifrån lägerelden.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaTv
Relaterat