Toppa formen med hjälp av skräp

Krönika av Sarah Jerngren

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Äntligen en träningsform som tilltalar mig. Långt bort från långdistanslopp och tuffa vikingar. Bästa tänkbara träningen för den miljövänliga sportfantasten. Jag pratar så klart om att plogga. För den som aldrig hört begreppet tidigare kan jag upplysa om att det innebär att du joggar och samtidigt plockar upp skräp från marken som du sedan sorterar och slänger. Glasspapper, fimpar och urdruckna läskflaskor, skatter för den som ägnar sig åt plogging.

De är lätt att irritera sig på allt skräp som slängs, speciellt så här i sommartider när engångsartiklar blir kvar i gräset efter picknicken och snabbmatsförpackningarna svämmar över i papperskorgarna. Men i stället för att klaga är det bara att ta på sig löparskorna och ge sig ut och plocka. Får du med dig ett par pantburkar också kan du ju till och med tjäna en hacka samtidigt som du gör en god gärning.

Att plocka skräp under löpturen är kanske långt ifrån glamoröst men det ger variation i spåret och flexibilitet när du girigt stäcker dig efter ett tomt cigarettpaket. Anledningen till att jag personligen tilltalas av denna träningstrend är att jag gillar tanken på miljöaktivism i vardagen. Enkelt och smart. Och kanske kan jag locka med mig ett par miljöpartister som vill vara goda förebilder och ge valrörelsen en extra knuff i rätt riktning.

För oavsett om du väljer att plogga eller inte är sensmoralen den samma. Om vi alla hjälps åt att plocka upp skräpet får vi en trevligare stad att leva i. Jag hoppas att denna rörelse i alla fall kan få oss att tänka till en extra gång innan vi slänger sopor omkring oss. Annars finns risken att jag kommer vara vältränad innan sommaren är slut.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

HälsaMotionÅtervinning
Relaterat