Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning. Foto:

Utopi eller krass verklighet – klart populisterna vinner då

Lördagskrönika

Visst vore det bra med lägre skatt och högre lön. Då skulle du kunna köpa fler märkeskläder, flyga till Thailand oftare. Ta semester längre. Sluta jobba vid 62 år. Kanske skaffa dig en suv. Självklart ska välfärdssamhället fortsätta leverera mer och bättre service. Din mamma ska få plats på boende direkt ni önskar, och hon ska också få dagliga promenader och aktiviteter, så hon har trevligt på ålderns höst.

Dina barn ska ha den bästa skolan, där det är lugn och ro i klassrummet. Läraren är självklart behörig och det ska finnas extraresurser för dem som behöver.

Dessutom, när du kör till jobbet i din bil så ska det inte finnas gropar i vägen och den ska självklart vara snöröjd på vintern. Barnen ska kunna ta bussen och turtätheten är självklart så hög att de inte måste passa en tid, bussen kommer snart nog ändå.…

Behöver du vård ska du inte behöva sitta på akuten och specialistvården är gratis och tillgänglig. Behöver du vårdas på sjukhus får du en säng så länge du vill vara kvar och personal som tar hand om dig.

Ingen i din familj ska heller behöva oroa er för att bli utsatta för brott, då poliserna är fler och lagarna blivit så hårda att de plötsligt avskräcker mot brott. Det finns inte längre något utanförskap i miljonprogrammen, inga fattiga eller klassklyftor så långt ögat når och alla bidrar, arbetar och sköter sig. Invandringen är ett minimum och de som kommer assimileras och dansar runt midsommarstången i folkdräkt.

Låter det som en trolig utveckling?

Knappast.

Sverige och hela västvärlden är på väg mot en katastrof och det kan vara slutet för välfärdssamhället som vi känner det. Anledningen är den demografiska kurvan. Gruppen äldre och barn ökar betydligt samtidigt som gruppen arbetsföra skattebetalare blir mindre och mindre.

Den ekvationen går inte ihop. Inte alls.

Personalbristen är svår redan i dag och ökar kraftigt kommande år. Färre ska ta hand om fler i framtidens Sverige. Värst drabbas små kommuner i glesbygden när de få barnfamiljerna och arbetsföra flyr till storstäderna.

Vad händer med välfärden då, när ingen finns som kan arbeta i den?

Det finns lösningar, men knappast populära sådana i denna populistmens tidevarv. För vilket parti kommer gå till val 2022 med krav på betydligt högre pensionsålder, fler invandrare och ökad integration? Det är nämligen vad som krävs för att ens närmelsevis minska effekterna.

För ättestupan kan knappast vara ett alternativ.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbetsmarknadInvandringpensioner
Relaterat