Hur stor är risken? Jens Werner var ute och plockade svamp, då passade ett träd på att falla rakt över bilen. Foto:

Werner: I stället för svamp hittade jag ett träd över bilen

Krönika av Jens Werner

Det finns otur. Och så finns det otur som är en på miljonen.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Jag är ledig och åker ut i skogen. Längs en lång väg parkerar jag min bil för att röra mig ut i den mossiga skogen och skörda trattkantareller.

Efter en stund hör jag ett enormt brak och funderar på om älgjägarna närmar sig. Orolig rör jag mig ner mot grusvägen.

Jag förstår inte riktigt vad jag ser. Längre bort ligger ett träd över vägen. Jag går närmare och pulsen stiger.

Det 15 meter höga trädet har fallit rakt över min bil.

Tankarna rusar. Det kan inte vara en slump. Jag tar upp mobilkameran och börjar filma runt omkring mig, någon har säkert fällt trädet över bilen.

Men när jag kommer fram ser jag att trädet är rutten vid roten. Trädet har tryckt in taket, krossat rutan och landat på motorhuven.

Jag blir stående. Stirrar.

Ingen jag känner är ledig, jag har ingen såg i bagageutrymmet och här står jag med ett jätteträd över bilen.

Jag funderar på att ringa polisen om hjälp, men tänker att jag ska klara det själv. Med all min kraft lyfter jag trädet av bilen. Det gick. Med all min kraft lyfter jag även trädet från vägen.

Den här dagen hade jag tänkte låta bli mobilen. Men jag postade direkt en bild på sociala medier. Reaktionerna blev skratt och någon konstaterade även att jag verkar ha dålig ”bil-karma”.

Och då påminns jag, det är nåt med mig och bilar.

För ett år sen glömde jag dra ur bensinslangen ur tanken när jag åkte från en mack i Flen. Slangen såg ut som ett fiskespö när storgäddan nappar. Sekunden senare slungades bensin över hela macken. Det var inte lite pinsamt…

Och i våras när jag skulle sälja min bil blev jag påkörd på Västergatan i Eskilstuna. Att dagen efter byta in min skadade bil mot en ny hos bilhandlarna var inte jättekul.

Men trädet i svampskogen tar nog ändå priset. Det enda trädet som föll över en väg i Strängnäs kommun den dagen, det föll exakt där jag hade parkerat.

Det fanns säkert en mening.

Jag fick en story att berätta.

Och ni får skratta.

Läs mer om dessa ämnen

Krönika

Mest delat denna vecka