Svampen på bilden är ingen karljohansvamp, som Jens Werner trodde. I stället gick han ner på torget och köpte trattkantareller. Foto:

Werner: Varför funderar ni ens på att äta okänd svamp?

Krönika

Det finns personer som går ut i skogen och plockar med sig varje svamp de hittar. Sen tar de en bild på skörden och postar den i någon svampgrupp på Facebook med frågan:

”Går någon av dessa att äta?”

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Själv har jag alltid varit skeptisk kring mitt svampkunnande, oavsett hur mycket jag läser på. Det tog många år innan jag ens vågade plocka gula kantareller. Känslan är att varje svamp har en kopia som är oätlig eller giftig. Jag råkade till exempel plocka narrkantareller i stället för gula kantareller. När jag kom hem med korgen full berättade mina grannar att det var oätlig svamp.

Förra helgen var jag åter ute i skogen och plockade flera kilo karljohansvamp, trodde jag. Lyckan var total, samtidigt var jag osäker om det verkligen var rätt svamp jag hade hittat. Vid närmare efterforskning visade det sig vara tegelsopp, inte giftig - men tydligen inte bra heller. Vissa svampsajter hade information om magsmärtor när den inte tillreds ordentligt och så där fortsatte varningarna tills jag slängde varje svamp i soptunnan.

Jag var tillbaka på ruta ett. Det går inte att lita på svampar. Jag blev omedvetet en sån som tar med sig vad som helst hem från skogen. Det är tur att jag har riktiga experter i min närhet som kan titta på svampen och rädda mig undan kräkfester.

Men det verkar finnas många personer som faktiskt vågar chansa och äta svamp som de inte vet något om. Svampplockarna som postar bilder på Facebook litar på att alla självutnämnda experter ska ge exakta svar, oavsett hur bra bilden är.

Det räcker att en person svarar att den giftiga svampen är ätlig så kan katastrofen vara ett faktum. Varför funderar ni ens på att äta svampar som är okända för er?

Själv är jag möjligen lite för orolig, jag skulle aldrig våga lita på att svampen jag plockat är samma sort som jag sett på bild.

Därför gick jag ner på Fristadstorget i går. När jag letat en stund på den stenlagda marken fann jag fantastiska trattkantareller och karljohansvampar en meter upp i luften på ett bord.

Det är tur att det finns experter som plockar, så jag åtminstone kan få köpa svamp.

Ni andra får ha en härlig helg i svampskogen.

Läs mer om dessa ämnen

Krönikafriluftsliv

Mest delat denna vecka