Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidnings chefredaktör Eva Burman.

Eva Burman: Youtube – en Kafkaliknande upplevelse

Krönika av chefredaktör Eva Burman

— Överlag är det så att vi inte tillåter hot och trakasserier vare sig om det är individer eller grupper eller er journalister heller. Vi har tydliga policys kring det och dessutom följer Youtube svensk lagstiftning. Så säger Googles Sverigechef Anna Wikland till DN efter de hot som drabbat advokater som i sitt jobb konfronterat trollfabriken Granskning Sverige.

Det här är en krönika. Det är skribentens personliga åsikter som förs fram i texten, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Samma trollfabrik som alltså Eskilstuna-Kuriren infiltrerade och avslöjade i februari 2017.

Men det är tomma ord.

För i verkligheten gör man INGENTING för att stoppa hot, hat och våld som sprids varje dag på Youtube och via söktjänsten Google.

Det går helt enkelt inte att anmäla.

Jag vet, för i går bestämde jag mig för att försöka anmäla alla de hot jag och mina kollegor utsatts för i Granskning Sveriges klipp samt i kommentarerna till dessa.

Det var en Kafkalik upplevelse.

Efter att ha klickat runt i samma länkar i två dagar vill jag bara skrika rakt ut. Istället för det förväntade, att det bara är att fylla i en anmälan, kontakta kundtjänst eller något annat enkelt sätt, så slussas jag runt mellan olika formulär, länkar och får frågan; Är du nöjd med informationen du fått?

På riktigt? Ska jag behöva be andra lika vilsna själar om hjälp att anmäla dödshot mot mig själv på Youtubes egen kanal?

Det är helt omöjligt. Jag försöker kopiera in länken där hoten finns. Formuläret säger att det inte går att hitta. Fast jag kan titta på det. Det ligger kvar där, fullt sökbart.

Jag försöker klicka på support. Det enda alternativet skriker i mitt ansikte: Kontakta andra Youtubeanvändare för hjälp?

På riktigt? Ska jag behöva be andra lika vilsna själar om hjälp att anmäla dödshot mot mig själv på Youtubes egen kanal? Går det inte att komma i kontakt med en människa på detta internationella jätteföretag?

Jag försöker då anmäla till Youtubes ägare, Google. Till min förvåning inser jag att det är samma länkhelvete jag slussas runt på. Det är som en labyrint där du hela tiden landar på samma sida. Jag får frågan igen; Är du nöjd med informationen du fått?

NEEEEEJJJJJ!

Tillslut tröttnar jag. Jag mejlar Presskontakt. Beskriver mitt ärende och undertecknar med min titel och hänvisar till Tidningsutgivarna i Sverige. Jag får ett automatiskt svarsmail tillbaka.

Om du är medlem av pressen eller en Google-anställd kommer vi tillbaka till dig så snart som möjligt.

Om du inte är medlem i pressen, ska du inte förvänta dig att få ett svar bortom det här e-postmeddelandet.

Det här är helt oacceptabelt. Google är ett av de mest inflytelserika företagen i världen. Det är dags att utkräva ansvar.

Det betyder att om du är en privatperson och vill anmäla hot mot dig som person, glöm det. Inget kommer att hända. Du kommer inte ens fram.

Det här är helt oacceptabelt. Google är ett av de mest inflytelserika företagen i världen. Det är dags att utkräva ansvar. Yttrandefriheten ska inte få utnyttjas till hot, hat och trakasserier.

Till Sverigechefen Anna Wikland: Det du säger stämmer inte. Ni tillåter hot och trakasserier och ni följer inte svensk lag. Tvärtom. Ni skiter i det. Och alla fattar så klart varför. Ni tjänar pengar. Varför ändra på ett vinnande koncept liksom.

Skämmes!

Läs mer om dessa ämnen

HotMediaSociala medier