Eskilstuna eldar biogas för miljoner, utan nytta för andra än kråkorna. Det är ingenting annat än slöseri med skattebetalarnas pengar. Det är inte första gången skattebetalarna får stå för notan när det offentliga ska leka energibolag. Kanske är det så enkelt att politiker ska ägna sig åt välfärdens kärna istället för att driva affärsverksamhet?

Tanken var att biogasen från det kommunala bolaget Eskilstuna Energi och Miljö skulle användas för att driva kollektivtrafik, sopbilar och andra kommunala tjänstefordon. Men kommunen glömde att förnya sitt tillstånd för transport av brandfarlig gas som gick ut 2014. I februari i år stoppade därför Räddningstjänsten till slut leveranserna och Eskilstuna har sedan dess tvingats bränna den biogas man producerar på reningsverket i Ekeby.

För att ersätta biogasen som nu bara eldas för kråkorna köper man biometan för 4,5 miljoner bara i år. Den upphandlade biometanen körs upp med dieseldrivna lastbilar 25 mil enkel resa från Lidköping. Det är inte bara dyrt, särskilt miljösmart är det inte heller.

Inte sällan bortförklarar politiker och andra makthavare slarv och slöseri med att det rör sig om engångsföreteelser. Jag är ledsen att behöva säga det, men det är rent struntprat. En studie som WSP gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv visar att Eskilstuna skulle kunna spara 531 miljoner per år om kostnaden för den kommunala verksamheten kunde sänkas till genomsnittsnivån bland de kommuner som ger sina medborgare bäst välfärd till lägst kostnad. Det är nästan 8 000 kronor per invånare och år.

Det är inte första gången offentliga energibolag gör usla affärer och skickar notan till skattebetalarna. Kommunala Göteborgs Energi la nyligen ner sin biogasverksamhet med en förlust på uppemot två miljarder kronor. Statliga Vattenfall är inte ett dugg bättre. Alla minns väl Nuon-affären, som drevs igenom under den borgerliga Alliansregeringen och som kallats Sveriges sämsta affär någonsin. Nyligen kunde Slöseriombudsmannen avslöja att skattebetalarna kan ha förlorat 30 miljarder på en ny skandalaffär när Vattenfall reade ut sin tyska brunkolsverksamhet för 100 miljoner.

Hur länge Eskilstuna fortsätter att elda biogas för kråkorna är det nog ingen som vet. Men en sak är säker – det är uselt för de Eskilstunabor som får betala. När kommunala bolag går med vinst blir det till utdelning som kommer medborgarna till gagn. Men när de gör dåliga affärer är det skattebetalarna som får stå för notan. Pengarna som nu används för att köpa in biogas från andra hade kunnat göra nytta i skolan, äldreomsorgen eller varför inte i skattebetalarnas egen plånbok. Istället eldar kommunen upp pengarna i Ekeby reningsverk.

Johan Gustafsson

Skattebetalarnas Slöseriombudsman