Valet den 9 september närmar sig med stormsteg. Aldrig tidigare har så mycket stått på spel. Efter månader av trevande och svårtydda uttalanden tog gruppledaren Tobias Billström nyligen bladet från munnen. Han tycker det är ”helt naturligt” att tala med Sverigedemokraterna för att ta regeringsmakten. För vanliga löntagare skulle ett sådant maktskifte få förödande konsekvenser.

Socialdemokraterna vill avskaffa allmän visstid och sätta stopp för hyvling av arbetstid. Och nyligen presenterades den hittills viktigaste reformen i den här valrörelsen: alla löntagare ska få 70 procent av lönen i pension.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har i stället förslag som kommer försämra anställningstryggheten. De vill bland annat lagstifta om sänkt lön. De vill också låta pengar som skulle gå till välfärd finansiera skattesänkningar för de som tjänar allra mest.

När Moderaterna möts av kritik svarar deras partiledare Ulf Kristersson med bortförklaringar som ”missförstånd” och ”lögner”. Vi nöjer oss inte med hans undanflykter. Vi kräver svar. Därför vänder vi oss nu till dig Lotta Finstorp, riksdagsledamot för Moderaterna i Södermanland:

• Enligt en undersökning från LO/Novus tycker nio av tio svenskar att det är viktigt med anställningstrygghet. Varför vill Moderaterna ändå urholka turordningsreglerna i LAS och låta arbetsgivaren få mer makt över vem som ska få behålla jobbet eller inte vid uppsägningsförhandlingar?

• I dag är över 250 000 människor i Sverige behovs­- eller timanställda. Det innebär bland annat att de har svårt att ta banklån och få ekonomin att gå ihop. Varför vill Moderaterna bevara allmän visstid, en anställningsform som hindrar löntagare att få makt över sin vardag?

• I Sverige är de flesta nöjda med att lönen förhandlas mellan arbetsgivare och fack. De flesta tycker helt enkelt att de som jobbar och de som anställer kan avgöra lönen bäst. Hur kommer det sig att Moderaterna anser att riksdagspolitiker är bättre på att bestämma löner?

Det blir allt tydligare att vi står inför ett potentiellt systemskifte. Mot den moderata otryggheten står Socialdemokraterna och en arbetarrörelse som har levererat viktiga besked om fler trygga jobb och mer pengar till pensionerna. Om en utbyggd välfärd och trygghet för vanligt folk. Efter Moderaternas öppning om att de vill ta makten med stöd av Sverigedemokraterna, finns bara ett säkert alternativ för att garantera att löntagarnas trygghet säkerställs – Socialdemokraterna.

Karl-Petter Thorwaldsson

Ordförande LO

Majlene Westerberg

Ordförande LO-distriktet i Mellansverige