Öppet brev  till chefen för Eskilstuna församling, Amelie Junger. 2017 sjunger vi in advent för sista gången i Eskilstuna församlings kyrkor. Församlingschef, Amelie Junger, har skrivit under ett beslut, den 15 september, som låter så här: ”Vi tar bort att sjunga in advent och att sjunga in julen utan gör ”stort gemensamt” efter jul. Förslag annandagen i Klosters kyrka.”

Onsdagen 25 oktober får vi som arbetar med musik, professionellt eller på amatörnivå, reda på detta. Som körsångare är det ett slag i ansiktet! Dessutom står det i beslutet: ”Vi köper inte in musikanter eller annan form” Vi körsångare som med glädje repeterar varje vecka, vi är tydligen inte önskvärda längre, inte heller orkestermusiker.

I beslutet står även om musik under gudstjänsterna med slutkläm: ”Behöver ej vara professionellt.” Visst, i kyrkan finns en lång tradition av att släppa fram frivilliga amatörer, men det finns också en stolthet i att i kyrkorna framföra musik av hög kvalitet.

I Eskilstuna församling har vi haft och har kyrkomusiker av otroligt hög klass. Att nu skriva ”behöver inte vara professionellt”, är ju att säga till kyrkomusikerna att deras skicklighet inte är efterfrågad i verksamheten. Man tror ju inte det är sant, chefen – var stolt och tacksam i stället.

Tisdagarnas lunchmusik försvann i ett första beslut, men kom tillbaka i ett tillägg. ”Dock av yttersta vikt att verksamheten har mycket tydlig diakonal riktning. Samverkan med övriga kolleger i Klosters kyrka/ församlingshem är viktig, och skall märkas på tisdagarna". Ja, har det inte varit ett både samarbete och diakonalt, tänker jag, som varit där i stort sett varje tisdag. Du har fel, Amelie Junger! Varje gång serveras lunch till exempel och jag undrar hur det ska bli när vi inte har ett församlingshem längre.

I all upprördhet,

Agneta Nihlfors