Det är hög tid att ta det nya klimatet på allvar. Förr viftades klimatfrågorna ofta bort som uttryck för överdriven rödgrön miljöfundamentalism. Efter sommarens extremhetta, missväxt och bränder finns berättigad oro hos allt fler människor. Forskarna hävdar att vi sedan 1970-talet levt över planetens klimatstyrande ramar. De slår också fast att sommarens extremhetta är kopplad till en pågående global uppvärmning. Vi människor har inte förvaltat moder Jord ansvarsfullt.

Luften, haven och kontinenterna är inga kollektiva sophögar. De utgör mänsklighetens och naturens livsrum. Att återställa den skada vi gjort går sannolikt inte. Men med mod, vilja och kraftfulla gemensamma krafter kan fortsatt förstörelse stoppas eller begränsas.

Vad gör Sverige och världen ? Parisavtalet är en utmärkt grund. USA kommer med igen när parentesen Trump är över. I dag diskuteras om målen är tillräckliga. Det måste bli dyrare att konsumera det som bidrar till miljöförstöringen. Sverige kan agera draglok genom framsynta åtgärdsprogram.

Programmerat svenskt miljöbeteende går precis som Ikea att exportera. Näringslivet med sin innovationskraft kan bidra med smarta tekniska lösningar. Människor måste radikalt tänka om. Vi måste avstå bekvämlighet i dag till förmån för våra barn och barnbarns livskvalité imorgon. När blir Sverige världens första fossilfria nation? Att ändra vardagliga beteenden är svårt. Kloka incitament säkrar omställningen.

Efter sommarens samtal med släkt, vänner och grannar vet vi att det nya klimatet engagerar och berör. Färska opinionsundersökningar bekräftar detta. Det nya klimatet blir en allt hetare valfråga. Migrationen rankas högst. Frågorna berör varandra. Kommer vi inte tillrätta med den globala uppvärmningen väntar miljontals nya klimatmigranter. De flyr från hetta, översvämningar eller missväxt.

Snart går Sverige till val. Det nya klimatet är på allas läppar. Som vanligt hänger politikerna inte med. De har fastnat i traditionella frågor. Miljöfrågor hanteras för ofta som symbolfrågor. Ta subventionerna till elcyklar som exempel. Här är regeringen ute och cyklar! Försvarsfrågan präglas sedan länge av samsyn och enighet över partigränserna. Kampen mot den globala uppvärmningen måste också vara en fråga med samling på nationell och internationell nivå.

Vem av statsministerkandidaterna har modet att bli först att deklarera samling i kriget mot fortsatt uppvärmning? Blir det Ulf Kristersson eller Stefan Löfven? Missa inte möjligheten att ta ledningen i en ödesfråga för Sverige och kommande generationer!

Börje Löwhagen

pensionär i Strängnäs