Debatt Det gör ont i hjärtat på en gammal tidningsmurvel att följa Eskilstuna-Kurirens svanesång. Dagens tunna blad har allt mindre lokalt fokus. Mediakoncernen NTM:s uppslukande av EK var spiken i kistan på väg mot kremering. Släng den sista papperstidningen i brasan, uppmanar påskyndare av övergången till digitala medier. NTM är en av dessa påskyndare.

Den stolta Eskilstuna-Kuriren med ryktbar ledare som J.A.Selander är nu ett mindre stolt blad ibland 18 lika mindre stolta dagstidningar runt om i landet,  vars redaktioner NTM har köpt upp, slaktat och samproducerar, okänsligt redigerade på distans.

Den lokala journalistiken har tappat kompass. Häromdagen med en skrämmande missvisande artikel om hur ”otäckt ett test för coronavirus var”. ”De skrek av smärta...” Fick det inte bli någon kvar på redaktionen som granskar materialet; en vanlig hederlig redaktionssekreterare? Vidare uppslaget om en gammal katt som för att förhindra djurplågeri barmhärtigt hade avlivats. Jätterubriker och bilder över två hela sidor om en sjuk katt!! Och familjen som fick en stor artikel som gratis mäklarannons om sin sommarstuga de skulle sälja. Det var ju så jobbigt att skiljas från den. Vad är det för lokaljournalistisk? J.A.Selander roterar i sin grav! Enda positiva i hans anda är EK:s vassa ledarpennor. Men de lever i en egen begränsad sfär. 

EK i dag är en kaskad av allmängiltigt gods mestadels från TT:s lager fjärran från en lokaltidnings område. Artiklar över dubbla helsidor. Bilder groteskt stora. Krigsstilsrubriker. Bara för att fylla tomt utrymme. Borta är  den livgivande kontakten med lokala familjenyheter. Här kan Eskilstunas alla möjliga profiler fylla år eller dö i fullständig obemärkthet. NTM:s redigerare i Norrköping väljer i stället en artikel om någon inneperson i Stockholm som fyller 45 år.

Just familjesidan har en viktig roll för samhörigheten med en lokaltidning. Läsekretsen i Eskilstuna torde vara den äldre målgruppen. Familjenyheter, vård och omsorg är vad en mogen publik behöver. De yngre vänder redan tidningen ryggen och använder nätet för information.

”Utan oberoende journalister kan vem som helst ta makten. Du behöver oss” heter det i dramatiska annonser med uppmaningen att prenumerera. Nej, det blir nog ingen statskupp eller diktatur om vi inte prenumererar på Eskilstuna-Kuriren. Som det är i dag behöver EK läsarna mer än vad läsarna behöver EK. Om inte utbudet ändras. Det är den trista sanningen. 

Sven Strömberg
Pensionerad prenumerant/journalist

 

SVAR: Vad tråkigt att Sven Strömberg tycker att tidningen inte håller tillräcklig hög kvalitet längre. Och det han beskriver är givetvis en följd av det alla medier i Sverige och världen lider av. Annonsintäkter som numera hamnar i fickor utanför landets gränser. Nämligen hos techföretag i USA som Facebook och Google

Det som händer i branschen är konsolidering som alternativ till konkurs och nedläggning. För det är den bistra sanningen för svensk media. Vi har dock ingen brist på läsarintresse, det ökar hela tiden. Det är ju också anledningen till att skribenten kritiserar oss. Han vill ha mer journalistik.

Men när annonsintäkterna minskar i en skenande takt, branschen har tappat hälften av intäkterna sedan 2008 och Sörmlands Media är inget undantag, så finns bara ett enda sätt att spara. På personal. 

Förra året sade vi upp 30 procent av alla journalister. Det var inget vi ville göra, men vi hade inget val. Effektiviseringen innebar att redigeringen flyttades till Norrköping, samma form överallt i koncernen. Samma TT-material, som för övrigt inte kostar läsaren någonting extra. 

Och när man är 30 procent färre måste vi välja och välja bort. Då prioriterar vi nyheter. Därför har vi inte lokalt material varje dag på familjesidan. Men vi har lagt till en lokal personligsida i veckan, för att kritiken blev så hård. Förutsättningarna innebär också att vi dubblerat leveranskraven på medarbetarna. Alla sliter. 

Vad gäller de artiklar skribenten tar upp så har han helt rätt i att artikeln om provtagning inte blev bra, därför skrevs den om direkt på morgonen. 

Det är inte för inte som EK anses som en av de främsta tidningarna i branschen. Inte en av de sämsta. Det beror på journalistiken, inget annat. 

Det skribenten och alla andra ska vara medvetna om är att Corona är ett hot även mot svensk media. Vi står inför ett fullständigt blodblad på mediemarknaden om inte regeringen gör något akut. Detta då vi är helt beroende av de annonsintäkter vi fortfarande har. 

Därför är också kampanjen helt relevant. För utan media finns ingen som granskar lokala makthavare. Public service med små resurser lokalt har ingen chans att klara detta uppdrag i Sörmland. Då blir det fritt spelrum för antidemokratiska krafter. Så ja skribenten har helt rätt. EK behöver sina prenumeranter mer än någonsin. För utan dem och de lokala annonsörerna, existerar vi inte. Så stötta din lokala dagstidning – prenumerera i dag!

Eva Burman
Chefredaktör och ansvarig utgivare