Eskilstuna är en stad som växer och det byggs som aldrig förr, men för vem? I Västra Munktellstaden planeras exklusiva bostadsrätter och hyresrätter med höga hyror. Vem kommer kunna bo där? Inte är det den ensamstående kvinnan med tre barn eller den äldre kvinnan med låg pension som i dag bor i Årby, ett stenkast bort rent fysiskt, men milslångt bort om man tittar på hälsa och livslängd. För så ser det ut i en stad där klyftorna ökar mellan de som har och de som inte har. Det får konsekvenser i hela vårt Eskilstuna.

Många talar om ekonomisk jämlikhet, men att tala om jämlikhet är inte nog. Man måste vara beredd att flytta pengar och makt – från de få i toppen, till de många som skapar rikedomarna med sitt arbete. Sådant görs inte med ord, utan med konkret politik som förändrar verkligheten. Då sparar man inte på undersköterskan, utan ser istället till att hen får en till arbetskamrat. Då kan man inte som Socialdemokraterna, när de är sällskap med Moderaterna i Eskilstuna, årligen spara på alla kommunala verksamheter för att lägga pengarna på hög. Vi tar inte ut skatt från Eskilstunaborna för att spara, utan de ska i första hand gå till skola, vård och omsorg. Eskilstuna behöver politiker med visioner och inte några som leker bankdirektörer.

En politik för jämlikhet handlar om att se till att ekonomin är till för folk i allmänhet. Vad innebär det i praktiken? Till exempel att vi halverar priset på att åka buss, att vi inför fritids för alla barn, att vi har en jämlik skola och förskola, att fler kommer i arbete och utbildning och att det är stopp för utförsäljningar av kommunala lägenheter.

Alla ser att vi vill åt vänster, medan Centern och Moderaterna vill åt höger. Men Socialdemokraterna brukar numera säga att de står i mitten. Hur kan man vara oförmögen att välja mellan vänster och höger? Att inte kunna välja mellan minskade klyftor och ökade klyftor. Eller bygga billiga bostäder eller bygga flygplats? För oss är det obegripligt, man måste veta vart man ska.

I ett jämlikt samhälle tillåts inget bostadsområde förfalla. Med jämlikhet får alla barn en chans, fler ungdomar vågar tro på framtiden. Kriminaliteten minskar och tilliten människor mellan människor ökar. Ungdomar får en bostad och undersköterskan en lön som går att leva på. Jämlikhet påverkar själva livet och vi lever längre. Samhället vi lever i förändras hela tiden. Men inte av sig självt, utan av människor. Tillsammans kan vi skapa jämlikhet. Eskilstuna är till för oss alla.

Maria Forsberg, ordförande V i Eskilstuna

Maria Chergui, gruppledare V i Eskilstuna