Sommaren har varit skrämmande, med värmerekord, extrem torka, våldsamma skogsbränder, missväxt och nödslakt. Det har fått oss att inse klimatförändringarnas allvar. Som en del av lösningen kan vi ta med oss några av sommarens klimatsmarta vanor in i vardagen:

Kombinera färdslagen. Under sommaren har vi cyklat till stranden, åkt dressin, tagit skärgårdsfärjan och gått på sköna promenader. Att det finns så mycket annat än bilen för att transportera oss är värdefullt att ta med in i vardagen. Smartare resmönster är en viktig del av klimatarbetet.

Dela med varann. Sommartid delar vi stuga med släktingar eller hyr av människor vi inte känner. Ungarna bor inneboende i samband med någon fotbollsturnering eller ett läger. Vi lånar verktyg av grannen som lånar grillen av oss. Kan vi i vardagen bli bättre på att dela med varandra, får vi ett resurseffektivare samhälle och mer tid och pengar över för annat.

Prioritera upplevelsen. Sommartid konsumerar vi färre prylar och mer upplevelser. Klimatmässigt är det för det mesta långt bättre än att köpa fler saker vi inte behöver, och roligare. Kan vi hålla fast vid det när butikerna lockar med rea, är mycket vunnet.

Ät medvetet. Sommartid äter vi mer medvetet och lokalt. Vi äter också mer sånt vi odlat, fiskat eller plockat själv, alltifrån smultron och kantareller till fisk. Det lokalt producerade är en större upplevelse och är ofta bättre både för klimatet och hälsan. Om vi gör detta som till en vana för vardagens matval, så sänker vi klimatpåverkan för mat, särskilt när vi minskar på det röda köttet till förmån för mer fisk och grönsaker.

Natur i vardagen. De flesta av oss vistas mer i naturen under sommaren än resten av året; stranden, fjället, skogen... Denna naturkontakt är viktig eftersom vi vet att man värnar det man vi känner till. De flesta har grönområden i närheten av sitt boende och sin arbetsplats, utnyttja det för att få mer natur i din vardag.

Skörda solen. I den rekordvarma sommaren har många avstått från att resa söderut för att finna värmen, och därmed sparat både pengar och klimatet. Investera besparingarna i solceller så skördar du sol även efter semestern, och gör klimatet en tjänst under årtionden framöver.

Samarbeta för klimatet. Många av oss har personligen drabbats av hettan, torkan och bränderna - och ännu fler har engagerat sig för att hjälpa till med alltifrån att släcka bränder till att hitta djurfoder eller stödköpa från svenska bönder. Ska vi klara klimatutmaningen behöver vi samarbeta, ta med denna anda in i vardagen.

Mattias Goldmann

Tankesmedjan Fores