Balarna i Barva - den nya soptippen

De förpackade soporna i Barva börja likna anläggningen i Skultuna, skriver Börje C som är orolig för att avfallet kan skada miljön.

De förpackade soporna i Barva börja likna anläggningen i Skultuna, skriver Börje C som är orolig för att avfallet kan skada miljön.

Foto: Anders Nilsson.

Insändare2019-10-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Kommunen kontrollerar avfall som lagras i Barva, publicerad den 5 oktober. ”Kommunen kontrollerar hanteringen av avfall som lagras i Barva,” skriver tjänstemännen. Jag har varit i kontakt med miljökontoret och fått uppgiften att länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. Men okej, nu har alltså kommunen kontroll över anläggningen. 

När jag frågade om balarnas innehåll så gick tjänstemannen på balägarens uppgifter för man hade inte kontrollerat innehållet utan utgick från att det handlade om brännbart ickemiljöfarligt avfall. 

Balarna har nu legat i ett par år. De börjar spricka och rasa och hamnar i de diken som omger upplaget. Balarna hamnar i åkerkanterna där miljöförvaltningen gärna ser att lantbrukaren lämnar en skyddszon.

Den plast som omger balarna har förhållandevis kort hållbarhet. Om jag förstått Skultunaborna rätt så inleddes Skultunaupplaget på samma sätt. Vidare skriver miljökontoret i sin insändare: ”Här i Eskilstuna förvaras enbart förpackat avfall.” Ja, det är förpackat. I varje fall det mesta och just nu.

Vidare i insändaren: ”Anläggningar som bara har slamavskiljare och rör direkt till dike får kort åtgärdstid eftersom reningen är obefintlig”. Jag vet då inte var ni fått detta ifrån eftersom ett välbeväxt dike är en del av den biologiska reningen och jag hävdar att kommunens reningsanläggning i Kjula släpper ut avsevärt mer dåligt renat avfall än de flesta fastboende gör tillsammans. 

Ibland känns det som om miljökontoret har någon form av prestationsångest och denna märks tydligast hos de människor som bor vid kommungränserna och bor på fel sida, Eskilstunasidan.