Du är på väg till en städinsats och känner dig trött då du inte har fått tillräckligt med sömn. Tiden mellan slutet av gårdagens kvällspass och början på dagens morgonpass räckte inte för att få tillräckligt mycket vila.

Precis 65 minuter har du på dig att utföra städningen som ska vara god nog till nästa städning om tre veckor. Du hinner med allt utom köket. I förbifarten förklarar du situationen hastigt för vårdtagaren och springer iväg till nästa besök för att inte överskrida den utsatta tiden. Det kan för många inte låta så allvarligt med ett ostädat kök, men byt ut städinsatsen i detta fall mot en såromläggning eller medicinutdelning så blir vikten av scenariot mer påtagligt.

Biståndsbesluten flåsar hemtjänsten i nacken och i nuläget verkar det som att hänsynen till människan som står på den mottagande änden av vården har tappats i effektiviseringens anda. Kronor och ören ska sparas och när kranen skruvas åt så hamnar både personalen och vårdtagaren i kläm.

Kontinuitet går inte att prata om då den rådande personalbristen sätter käppar i hjulet vilket visade sig i siffror från socialstyrelsen i fjol då Strängnäs hemtjänst var lägst rankat i hela länet på just personalkontinuitet. När ruljangsen på vårdare är hög blir resultatet en inkonsekvent vård vilket i naturlig följd skapar en otrygghet hos både vårdtagare och vårdare. Den rådande bemanningen av både ordinarie personal samt vikarier räcker helt enkelt inte till för det fortskridande behovet.

Oscar, vårdbiträde