Missvisande om väntetider i vården

Regionstyrelsens ordförande menar att med rätt satsningar och rätt personal är hon övertygad om att förbättra resultaten och korta väntetiderna i vården.

Regionstyrelsens ordförande menar att med rätt satsningar och rätt personal är hon övertygad om att förbättra resultaten och korta väntetiderna i vården.

Foto: isabell Höjman/TT

Insändare2019-11-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändaren "Ett fundamentalt vårdpolitiskt haveri" publicerad  11 november.

Om det beror på okunskap eller om det ligger en medveten strategi bakom kan vi inte veta. Hur som helst påstår Kenth Reinelius från Medborgerlig Samling att noll procent av dem söker vård hos Region Sörmland får hjälp i god tid. På hemsidan vantetider.se kan alla som vill själva se att detta är fundamentalt fel och följa hur det egentligen ser ut med väntetiderna i Sörmland och riket.

Tillgängligheten i vården är ett problem, men inte bara i Sörmland. De flesta regioner når tyvärr inte de uppsatta målen. Region Sörmland ligger som mest några procentenheter ifrån rikssnittet. Det finns områden där vi är vi på god väg att nå målen, exempelvis inom den cancersjukvård som Reinelius särskilt nämner. Där har måluppfyllelsen för förstabesök i den specialiserade vården inom 90 dagar legat mellan 96-100 % det senaste året.

Korrekta fakta ur den delårsrapport som Reinelius hänvisar till är: Tillgängligheten har under årets första sju månader inte varit tillräckligt hög. Region Sörmland nådde i juli månad inte något av de uppsatta målen för vårdgarantin (därav siffran noll procent).

Vi i den styrande majoriteten är naturligtvis inte nöjda med resultaten. De mål och den budget för 2020-2022 som vi nyligen presenterat ska fortsätta leda oss i den riktning som vi stakat ut – och som redan bidragit till en kraftig minskning av överbeläggningar på våra sjukhus, omfattande nyrekrytering och minskande andel hyrpersonal. Med rätt satsningar och rätt personal är vi övertygade om att vi kan förbättra våra resultat och korta väntetiderna i vården.