Ny upphandling av skolskjuts drabbar barnen

Insändarskribenten undrar om kommunen kan göra en ny upphandling för skolskjuts och inte informera de berörda föräldrarna.

Insändarskribenten undrar om kommunen kan göra en ny upphandling för skolskjuts och inte informera de berörda föräldrarna.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2019-10-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kan en kommun göra en ny upphandling för skolskjuts och inte informera de föräldrar som blir berörda av förändringen?

Barn som har åkt skolbuss i flera år får helt plötsligt inte åka med skolbussen. När dom kliver på bussen, några dagar efter skolstarten, säger chauffören att dom inte får följa med längre. Barnen ringer då sina föräldrar och talar om vad som hänt. Ingen information har kommit fram till de berörda föräldrarna. När föräldrarna ringer kommunen, får de till svar, att en ny upphandling har skett. Barnen hamnar då cirka en kilometer utanför de nya ramarna. Det skulle bli en merkostnad för transportföretaget om man skulle åka fram med dessa barn. På en fråga om man som förälder skulle kunna betala denna merkostnad, blev svaret att det inte går.

För många familjer, blir nu oron för barnen, samt oron för hur man skall kunna lösa livspusslet, en svår ekvation.

När man gör en upphandling måste man väl ändå ta hänsyn till de barn som under flera år åkt med skolbussen. Glömde man bort dessa barn eller drog man bara en linje och sa att ni som hamnar utanför får lösa det här själva? Varför fick inte föräldrarna någon information om att en ny upphandling var på gång?

Om de här barnen skall komma hem efter skolan, hänvisas de till linjebussarna. De behöver gå drygt en kilometer för att komma till linjebussen som tar dem till stan där de måste byta buss mot hemmet. Det är inte ungdomar det handlar om, utan barn på lågstadiet.

Jag undrar var någonstans i upphandlingen har man tagit hänsyn till barnkonventionen och gjort en barnkonsekvensanalys? Vad jag vet är det en skyldighet att göra det.